S-a deschis Sesiunea Ştiinţifică „Pontica 2007”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

S-a deschis Sesiunea Ştiinţifică „Pontica 2007”

Cultură 04 Octombrie 2007 / 00:00 596 accesări

Sesiunea Ştiinţifică „Pontica 2007”, ajunsă, în acest an, la cea de-a 40-a ediţie, s-a deschis, ieri, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie. Evenimentul, organizat de Consiliul Judeţean Constanţa şi instituţia muzeală de la malul mării, marchează împlinirea a 125 de ani de la naşterea marelui cercetător Vasile Pîrvan şi se desfăşoară sub titulatura „Arheologie şi istorie – Interferenţe culturale la Dunărea de Jos”. Acest amplu eveniment cultural, care se va încheia pe data de 5 octombrie, cu o excursie de documentare în judeţ, reuneşte peste 100 de specialişti în domeniu, care vor susţine comunicări ştiinţifice pe următoarele secţiuni: preistorie, istorie medievală, istorie romană, istorie greco-elenistică şi geto-daci, istorie modernă-contemporană şi numismatică.

Manifestarea a fost deschisă de directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie, dr. Constantin Chera, care a subliniat că sesiunea de comunicări organizată la Constanţa este singura din ţară care are o asemenea durată: 40 de ediţii. Dr. Constantin Chera a mai vorbit despre proiectele muzeului constănţean, dar şi despre faptul că, în 2007, instituţia s-a bucurat de un număr mult mai mare de vizitatori faţă de anul trecut, cei mai mulţi fiind străini, iar încasările au fost importante, de 100.000 lei. „Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie are un rol educativ, prin expoziţiile permanente şi temporare pe care le organizează, dar şi de cercetare. Instituţia noastră a beneficiat de sprijin financiar din partea Ministerului Culturii şi Cultelor, dar şi a Consiliului Judeţean Constanţa”, a declarat directorul muzeului, dr. Constantin Chera.

La rîndul său, responsabilul de şantier de la cetatea Histria, arheologul Alexandru Suceveanu, a vorbit despre sprijinul acordat de Consiliul Judeţean Constanţa cercetărilor din zonă, dar şi pentru amenajarea locuinţelor arheologilor. După evenimentul de deschidere a lucrărilor Sesiunii Ştiinţifice, specialiştii şi-au prezentat comunicările, pe cele şase secţiuni.

Tot ieri, în sala „Vasile Canarache” a muzeului a fost vernisată expoziţia intitulată „Noi descoperiri şi achiziţii la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie”, în cadrul căreia au fost prezentate cele mai recente descoperiri realizate în cadrul campaniilor sistematice de cercetare din această vară, desfăşurate pe şantierele arheologice de la Capidava, Cheia, Albeşti şi Tomis. Vizitatorii expoziţiei vor observa că, în acest an, cercetările de la cetatea Capidava au avut ca rezultat numeroase descoperiri importante, cum ar fi amforete, capace şi dopuri de amfore, opaiţe, căni, candele, greutăţi şi cîrlige pentru pescuit, greutăţi pentru războiul de ţesut, dar şi o amforă care datează din secolul al VI-lea d. Hr. Printre cele mai spectaculoase descoperiri realizate la Capidava, în sectorul C11, se numără un platou cu simboluri creştine, o balanţă şi o statuetă care reprezintă contragreutatea, precum şi numeroase podoabe. La aşezarea Hamangia de la Cheia au fost scoase la suprafaţă piese din os, podoabe, obiecte din piatră, piese din ceramică şi idoli Hamangia. De asemenea, pe şantierul arheologic de la Albeşti au fost descoperite opaiţe, fragmente de Kantharoi şi Lekythoi, precum şi ştampile amforice, iar la Tomis au fost scoase la suprafaţă statuete de teracotă, un mîner de oglindă şi un clopot. Expoziţia este completată cu fotografii de pe cele patru şantiere arheologice din judeţul Constanţa, care oferă vizitatorilor imagini din timpul campaniilor de cercetare.



12