S-a deschis Târgul Naţional al Meşterilor Populari

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tradiţia, din nou pe val

S-a deschis Târgul Naţional al Meşterilor Populari

Cultură 23 August 2012 / 00:00 675 accesări

Piaţa Ovidiu s-a transformat, de ieri, într-un mic sat în miniatură populat de artizani din întreaga ţară, participanţi la cea de-a XIV-a ediţie a Târgului Naţional al Meşterilor Populari, eveniment de înaltă ţinută, organizat de Muzeul de Artă Populară, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanţa şi al Consiliului Judeţean Constanţa.

De ieri şi până duminică inclusiv, de la primele ore ale dimineţii şi până spre miezul nopţii, meşteşugarii îi aşteaptă pe turiştii şi constănţenii ieşiţi la... promenadă, să descopere comorile tradiţionale lucrate cu sârg de-a lungul anului. De asemenea, vizitatorii vor avea parte de demonstraţii ale virtuozităţii meşterilor.

Publicul care îndrăgeşte arta tradiţională are ce aprecia şi cumpăra: de la obiecte de uz casnic din lemn, cu preţuri rezonabile, cuprinse între doi lei - o lingură de lemn şi 30 de lei - un platou sau un scăunel cu trei picioare, până la podoabe şi decoraţiuni din pănuşi. Icoanele, pictate pe lemn sau sticlă sau cele minuscule redate pe pietre semipreţioase, cu ajutorul lupei, cum sunt cele realizate de Ileana Ometiţă, se află la mare căutare. Un loc important în cadrul târgului îl ocupă ţesăturile, o ie brodată manual ajungând chiar şi la 600 de lei. Pictura naivă este reprezentată, şi anul acesta, de Ioan Măric şi Voicu Mihuţ, participant pentru prima dată la acest târg.

MĂŞTI, PODOABE, JUCĂRII Podoabele - din argint, mărgele, pietre semipreţioase, din os sau din lemn, cele împletite sau croşetate - ocupă un loc important în cadrul Târgului Naţional al Meşterilor Populari. Măştile populare din lemn, blană şi coarne naturale, la 70 de lei bucata sau cele împletite, obiectele tradiţionale din lemn - cofiţe sau tipar pentru caş - atrag atenţia vizitatorilor, la fel ca şi ouăle încondeiate.

Ceramică din celebrele centre de olărit din ţară, genţi şi chimire din piele, instrumente muzicale, jucării din lemn şi multe alte obiecte, unele cu specific marin, cum sunt cele ale constănţencei Camelia Avram, aşteaptă să fie descoperite şi achiziţionate de către cei care apreciază tradiţia şi spun „Nu” kitsch-ului.

DIN MAMAIA, ÎN PIAŢA OVIDIU Anul acesta, Târgul Naţional al Meşterilor Populari se desfăşoară în Piaţa Ovidiu, ci nu în Piaţeta Cazinoului din staţiunea Mamaia, spaţiu cu care erau obişnuiţi până acum artizanii, constănţenii şi turiştii,



12