Cercetătorii americani din cadrul Universităţii California au descoperit gena care transformă carbohidraţii în grăsimi, oferind astfel noi indicii despre modul în care organismul metabolizează carbohidraţii şi despre cum se ajunge la obezitate. Această genă, denumită DNA-PK, controlează procesul de metabolizare la nivelul ficatului a carbohidraţilor în grăsimi. Se speră ca această descoperire să îi ajute pe oameni, într-o bună zi, să mănînce pîine, paste şi orez, fără să se teamă că se vor îngrăşa. Şoarecii testaţi în laborator, care prezentau o variantă cu o secvenţă incompletă a acestei gene, au rămas slabi chiar şi atunci cînd au fost supuşi unui regim de îngrăşare accelerată. Şoarecii cu gena DNA-PK dezactivată au rămas slabi şi aveau cu 40% mai puţină grăsime decît şoarecii din grupul de control şi mai puţin colesterol, contribuind astfel la scăderea semnificativă a riscului de apariţie a maladiilor cardiace. Deoarece această genă este prezentă şi în genomul uman, cercetătorii consideră că această descoperire poate fi folosită pentru producerea unor medicamente de prevenire a obezităţii.