S-a dublat cantitatea de praf din atmosfera terestră

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Evoluţia vieţii pe Pământ

S-a dublat cantitatea de praf din atmosfera terestră

Monden 07 Iulie 2011 / 00:00 715 accesări

• Fenomene meteo violente • Studii efectuate de un grup de cercetători americani arată că în ultimii doi ani, cantitatea de praf din atmosfera terestră s-a dublat, acest fenomen negativ fiind un factor decisiv în schimbările climatice ce frământă planeta în ultima decadă. Pentru a măsura fluctuaţiile cantităţii de praf terestru în ultimul secol, cercetătorii au colectat mostre din gheţari, sedimente din lacuri şi colonii de corali, fiecare astfel de mostră conţinând informaţii asupra concentraţiei de praf din regiunea de unde a fost prelevată. Toate datele obţinute au fost introduse într-un program computerizat special, intitulat Community Climate System Model, cercetătorii descoperind, astfel, influenţa prafului rezultat din procesul de deşertificare asupra temperaturii globale, precipitaţiilor, depozitelor de fier din oceane şi acumulărilor de carbon din sol şi din aer. Au descoperit astfel că depozitele de praf terestru din oceane au dus la creşterea cu 6% a concentraţiei carbonului din atmosferă, în ultima sută de ani.

Datele cercetătorilor americani au fost adeverite şi de o furtună de nisip violentă, ce a afectat, marţi seară, oraşul Phoenix din statul american Arizona. Puternica furtună a avariat o parte a reţelelor electrice, fiind însoţită de rafale de vânt cu viteze de până la 96 de kilometri pe oră. Serviciul meteorologic naţional american a caracterizat furtuna drept ”una istorică”. Furtuna nu a avariat nici clădirile, nici infrastructura din zona capitalei statului Arizona, aflată în deşert. SUA au înregistrat, în acest an, o serie de fenomene meteo violente, cu cel mai intens sezon de tornade din ultimii 60 de ani, inundaţii grave pe fluviul Mississipi şi secetă severă în sudul ţării.

• De la acid la alcalin • Viaţa pe Pământ a fost mult mai fierbinte în urmă cu miliarde de ani, se arată într-un nou studiu al unui grup de enzime străvechi adaptate la schimbările majore ale temperaturii şi acidităţii oceanului în ultimii patru miliarde de ani. Studiul a scos la iveală faptul că un grup de enzime străvechi, denumite thioredoxin, erau stabile chimic la temperaturi de până la 32 de grade Celsius, valori mult mai ridicate faţă de cele suportate de cele din prezent. Enzimele cu vârstă de câteva miliarde de ani au prezentat şi o hiperactivitate la niveluri scăzute de PH, ceea ce indică o aciditate ridicată. Studiul arată că un grup de proteine trăia într-un mediu fierbinte şi acid, la începuturile vieţii pe Pământ, ceea ce susţine ipoteza că mediul s-a răcit progresiv şi a devenit mai alcalin în perioada cuprinsă între patru miliarde de ani şi până acum 500 de milioane de ani. Studiul a fost condus de o echipă internaţională de cercetători de la Institutul Tehnologic din Georgia, Universitatea Columbia şi Universitatea de Granada din Spania.



12