„Să facem din familie o adevărată echipă“!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Campanie a AJPIS. Comisia pentru egalitate de şanse

„Să facem din familie o adevărată echipă“!

Social 22 Aprilie 2014 / 00:00 633 accesări

Societatea românească se degradează, iar acest lucru se observă în primul rând prin involuţia generaţiilor viitoare, spun specialiştii în egalitatea de şanse. Tocmai în scopul combaterii acestui fenomen au fost elaborate fel şi fel de strategii. Din păcate, cele mai multe au rămas pe hârtie şi mult prea puţine au fost puse în practică. Un exemplu care ar trebui luat drept model de către autorităţi reprezintă un proiect iniţiat de Comisia Judeţeană pentru Egalitate de Şanse (COJES) care funcţionează în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Constanţa (AJPIS), în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi Fundaţia „Prof. Coman“. Împreună au iniţiat Campania de Promovare a Egalităţii de Şanse în Relaţiile de Familie şi şi-au propus să meargă din şcoală în şcoală pentru a organiza ateliere de lucru cu copii, tema aleasă fiind „Să facem din familie o adevărată echipă”. Preşedintele Comisiei Judeţene pentru Egalitatea de Şanse, Mirela Ungureanu, a declarat că ideea campaniei a pornit de la „Manualul Calităţii pentru familia mea”, scris de Georgeta Bucşa. El are scopul de a încuraja colaborarea dintre părinţi şi copii. „Scriitoarea este de profesie inginer şi se ocupă de implementarea calităţii în societate. Ea s-a gândit cum să aplice acest lucru într-o familie şi a scris o carte care ne-a folosit drept reper în derularea proiectului”, a declarat preşedintele COJES. Ea a precizat că în carte se vorbeşte despre o familie formată din doi copii, bunici şi un câine. Aşa cum se întâmplă în zilele noastre, bunicii sunt cei care se ocupă de obligaţiile părinţilor legate de copii, pentru că atât mama, cât şi tata ajung acasă târziu. La un moment dat, bunicii sunt nevoiţi să plece, iar restul familiei a trebuit să înveţe să se descurce şi fără ajutorul celor în etate. La început, totul a fost un dezastru, dar pe măsura trecerii timpului, adulţii şi-au dat seama că fiecare membru al familiei trebuie să aibă o sarcină. Asta a fost soluţia tuturor problemelor din familie.

În cadrul atelierelor de lucru, iniţiatorii proiectului le-au propus copiilor din două şcoli (Şcoala Gimnazială „Nicolae Tonitza” din Constanţa şi Şcoala Gimnazială din Mereni) să transpună povestea cărţii prin scenete şi practic, folosindu-se de obiecte, să spună care sunt responsabilităţile membrilor unei familii într-o casă. Copiii s-au folosit de cartoane pentru a numi camerele. Ei chiar au adus de acasă obiecte specifice camerelor respective. În cadrul activităţilor, copiii au fost rugaţi să spună cu ce probleme se confruntă. Dacă, la oraş, copiii au spus că părinţii îi susţin în activităţile zilnice, la ţară, mai exact la Mereni, o fetiţă declară că nu este lăsată de tatăl ei să înveţe. „Copiii sunt îndrumaţi să se administreze singuri, pe când cei din mediul rural nu pot fi ajutaţi la lecţii şi sunt trimişi la muncă. S-au făcut eforturi mari în egalitatea de şanse şi viaţa femeii, dar în continuare sunt inegalităţi în ceea ce priveşte salariile, locurile de muncă, vizibilitatea în viaţa politică. Cea mai mare problemă rămâne echilibrarea între viaţa de familie şi cea profesională”, a mai spus Ungureanu. Ea a completat că autorităţile din Mereni spun că 85% dintre cetăţenii comunei sunt asistaţi social, deşi în urmă cu 20 de ani oamenii erau bogaţi: aveau pământ şi grădini frumoase.

La rândul său, directorul AJPIS, Marin Ţopai, a declarat că în cadrul campaniei urmează să fie organizate întâlniri în şcoli în fiecare unitate administrativ-teritorială, urmând ca în oraşe şi municipii să fie alese mai multe unităţi de învăţământ. „Urmează să stabilim un grafic al acţiunilor. Până la finele anului vom acoperi toate unităţile administrativ-teritoriale”, a declarat Ţopai.



12