S-a încercat blocarea activităţii Comisiei „Călăraşi”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fuia şi Rădulescu, personaje-cheie în tranzacţia de la Nana

S-a încercat blocarea activităţii Comisiei „Călăraşi”

Politică 11 Aprilie 2014 / 00:00 638 accesări

OMUL-CHEIE Comuna prezidenţială Nana din inima Bărăganului, acolo unde Ioana Băsescu, fiica preşedintelui, a cumpărat 290,7 hectare de teren, a ajuns peste noapte în lumina reflectoarelor. Aşezarea se află la 50 km de Capitală, în judeţul Călăraşi, dar este o localitate care nu are reţea de apă potabilă sau canalizare, iar de sistem de irigaţii nici nu poate fi vorba. În schimb, pământul de acolo are referinţe bune de la... specialişti. Un fost viceprimar al comunei Nana, aflat în funcţie în perioada în care s-au făcut retrocedările, spune că Băsescu avea în plan să devină moşier de mult timp. El a povestit că localitatea a fost bătută la pas de omul preşedintelui, Adrian Rădulescu, un consilier plătit din banii statului, dar şi de fostul ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Stelian Fuia, trimişi să convingă oamenii să-şi vândă terenurile şi să scoată un preţ bun pe sutele de hectare de teren. Vorba ceea: nu poţi să nu-i dai satisfacţie lui Băsescu! De tranzacţia privată s-a ocupat însă Rădulescu, care a luat la subraţ actele şi le-a înregistrat la Registrul Agricol din comuna Nana.

VÂNZĂTORUL, O FIRMĂ DE APARTAMENT Notăriţa Ioana Băsescu, ale cărei venituri sunt necunoscute, a plătit pentru terenul de la Nana 1,3 milioane de euro, investiţie acoperită prin resurse proprii şi printr-un credit contractat de la CEC Bank. Ea se poate mândri că e singurul român care a beneficiat de un astfel de credit-gigant la CEC. Contractul de vânzare-cumpărare s-a semnat cu micuţa firmă Berfige SRL, persoană juridică, cu sediul în Bucureşti, controlată de doi italieni. Firma nu are niciun angajat, are doar patru ani de activitate, însă numai în 2012 a obţinut profit. Dezvăluirile privind implicarea lui Fuia şi a lui Rădulescu în tranzacţie vin după ce, în urmă cu o zi, raportul Comisiei parlamentare „Călăraşi” a arătat că firma care a vândut terenul către Ioana Băsescu era inactivă, ceea ce atrage nulitatea contractului.

PRESIUNI ŞI BLOCAJE Preşedintele Comisiei de anchetă privind terenurile din Călăraşi, senatorul Mihai Fifor, declară că, deşi s-a încercat blocarea activităţii acestei comisii, raportul va fi prezentat în scurt timp în plenul Parlamentului. „Rămâne de notorietate faptul că fostul consilier prezidenţial Adrian Rădulescu, cel care s-a implicat direct în această tranzacţie, potrivit propriilor declaraţii şi mărturiei persoanelor audiate, s-a sustras audierii, dovedind că are ceva de ascuns opiniei publice. De asemenea, administratorii şi avocatul firmei Berfige, cea care a comasat terenul şi l-a vândut cumpărătorului Ioana Băsescu, au dovedit, prin neprezentarea la audieri, că nu doresc aflarea adevărului“, a afirmat Fifor. Acesta a mai arătat că nu va răspunde „la jignirile şi acuzaţiile nefondate ale cumpărătorului Ioana Băsescu la adresa membrilor Comisiei”. Senatorul spune că, din verificările făcute cu privire la reconstituirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor agricole situate în extravilanul comunei Nana, judeţul Călăraşi, a rezultat faptul că, în perioada 2005-2010, Comisia locală de fond funciar Nana a aprobat cereri de reconstituire a dreptului de proprietate pentru persoane care nu erau îndreptăţite, potrivit legii, la astfel de reconstituiri. Corpul de Control al Guvernului a intrat pe fir, însă procurorul general al României, Tiberiu Niţu, spune că, deocamdată, este prea devreme pentru a fi începută urmărirea penală, pentru că nici procedurile administrative, de înregistrare, nu au fost terminate.



12