S-a încheiat referendumul din Sudan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

S-a încheiat referendumul din Sudan

Externe 17 Ianuarie 2011 / 00:00 464 accesări

Primele rezultate ale referendumului din Sudan au fost anunţate, iar, potrivit acestora, diaspora din Europa a votat în favoarea secesiunii. Peste 97% din cei 640 de alegători au votat în favoarea unui nou stat. Referendumul a fost parte a unui acord de pace semnat cu nordul Sudanului în 2005, ce a pus capăt războiului civil. Referendumul, ce ar putea duce la scindarea celei mai mari naţiuni din Africa în două state independente, a început la 9 ianuarie. Votul, monitorizat de peste 20.000 de observatori şi peste 1.000 de jurnalişti, s-a încheiat, sâmbătă, la 15.00 GMT. Patru milioane de sudanezi cu drept de vot au fost chemaţi să se pronunţe dacă statul ar trebui să rămână unificat sau să se împartă în două. Prezenţa a fost de 83% în sud, iar în nordul ţării de 53%. Rezultatele preliminare vor fi anunţate pe data de 31 ianuarie pentru zece provincii din sud, iar rezultatele definitive sunt aşteptate în prima jumătate a lunii februarie.

Cetăţenii din sudul Sudanului au votat masiv în cadrul referendumului privind independenţa acestei regiuni, aşteptând în prezent rezultatele oficiale ale scrutinului pe care îl pregătesc de o jumătate de secol. Birourile de vot din Juba, capitala regiunii semiautonome din sudul Sudanului, s-au închis la ora 18.00 (17.00 ora României), aşa cum era prevăzut. Comisia electorală a anunţat simultan închiderea celorlalte birouri de vot, după care a început numărarea buletinelor. Într-un birou de vot instalat într-o şcoală din Juba, persoanele responsabile cu numărarea voturilor deschideau cu precauţie fiecare buletin la lumina lanternelor, înainte de a anunţa votul şi a înmâna buletinul altor doi colegi, sub privirile observatorilor sudanezi şi internaţionali. În acest birou, peste 97% dintre primele sute de buletine cereau independenţa. La Khartoum, Congresul Naţional, partidul preşedintelui sudanez Omar el-Bechir, a anunţat că va accepta rezultatul scrutinului, indiferent care va fi acesta.

Într-un comunicat de la Bruxelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, a salutat desfăşurarea paşnică a referendumului. Războiul civil din Sudan din 1983-2005 s-a soldat cu circa două milioane de morţi. Sudul Sudanului are rezerve mari de petrol, iar o posibilă independenţă îngrijorează nordul.

Taguri articol


12