Un bărbat originar din statul american Illinois a contractat, la începutul lunii mai, coronavirusul MERS după ce a intrat în contact cu un prim american infectat de acest nou agent patogen, descoperit în premieră în Arabia Saudită. În cadrul anchetei privind primul caz de infectare confirmat cu acest coronavirus, al unui american din Indiana la întoarcerea acestuia din Arabia Saudită, la sfârşitul lunii aprilie, Centrul federal de control şi prevenire a bolilor (CDC) a identificat semnele unei infecţii cu acest virus la un bărbat care a intrat în contact strâns cu pacientul. “Pacientul din Illinois nu a căutat sau nu a avut nevoie de îngrijiri medicale şi se simte bine, dar oficialii sanitari locali îl urmăresc zilnic din 3 mai, în cadrul acestei anchete”, a precizat CDC într-un comunicat.
Oficialii americani cred că organismul bărbatului a dezvoltat anticorpi pentru a combate virusul. CDC menţionează, de asemenea, că acesta din urmă nu a călătorit recent în afara SUA. Primul caz de infecţie cu MERS în SUA a fost confirmat la 2 mai. Bolnavul a ieşit vindecat din spital după o săptămână. Al doilea caz de infecţie cu acest coronavirus a fost anunţat la 12 mai. Este vorba despre un bărbat de 44 de ani, care trăia şi lucra în Arabia Saudită, venit în SUA pentru a-şi vizita familia. Ca şi primul pacient, el s-a simţit rău în timpul călătoriei cu avionul din Arabia Saudită în SUA, via Londra. Bărbatul rămâne la izolare în spitalul din Orlando, dar starea sa de sănătate este mulţumitoare. Oficialii CDC au ţinut să liniştească opinia publică, subliniind că riscul pentru populaţie este foarte scăzut deoarece MERS se transmite greu.
ÎN AŞTEPTAREA DOVEZILOR Ministerul Sănătăţii din Arabia Saudită a anunţat că numărul total al infecţiilor cu coronavirusul MERS este de 529 de la apariţia bolii în regat. În afară de Arabia Saudită şi Statele Unite, au apărut cazuri şi în Iordania, Egipt, Liban, Emiratele Arabe Unite sau Olanda, dar majoritatea persoanelor afectate au călătorit sau lucrat în regat. Miercuri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că nu va declara stare de urgenţă privind sănătatea publică la nivel global în absenţa dovezilor unei transmiteri a virusului de la om la om.