Românii vor putea să îşi recupereze obiectele pierdute printr-un birou online specializat, cu condiţia ca acestea să fie etichetate cu un marker, iar codul să fie înregistrat într-o bază de date internaţională. Biroul online de obiecte pierdute - obiecte găsite este un serviciu virtual care s-a lansat ieri în România, el permiţând recuperarea şi returnarea obiectelor pierdute de oameni. Serviciul funcţionează deja în patru state europene şi înregistrează rate de recuperare de peste 90% din bunurile pierdute. Sistemul se bazează pe marcarea de către proprietari a obiectelor personale cu coduri individuale şi înregistrarea acestora în baza de date unică online. În cazul pierderii unui obiect, cel care îl găseşte introduce codul de pe obiect pe site-ul www.birouldeobiectepierdute.ro şi îl poate returna, primind şi o recompensă în cuantumul stabilit de către proprietar. Maganerul de proiect, Gabriel Oprea, a declarat că un marker care poate fi aplicat de către proprietar pe un obiect se poate achiziţiona de pe site la preţul de cinci lei. \"Markerele cu codurile unice se pot aplica pe orice tip de obiecte: gadget-uri electronice, chei, valize de voiaj, genţi, portofele, acte de identitate, ceasuri, bijuterii, inclusiv animale de companie. Populaţia îşi poate marca obiectele cu markere în diferite moduri, respectiv folie autocolantă, etichete sau brelocuri\", a spus Gabriel Oprea. El a adăugat că sistemul este deja funcţional în Germania, Elveţia, Austria şi Italia, în aceste ţări observându-se şi o reducere a iniţiativelor de furt de stradă, dar şi o încurajare în a returna bunurile găsite ca urmare a expunerii în loc vizibil a markerului cu cod unic.
Gabriel Oprea a explicat că pe fiecare marker este inscripţionat \"bring me back\" şi conţine un scurt mesaj în limba engleză prin care sunt oferite detalii găsitorului despre cum poate returna obiectul respectiv, respectiv că trebuie să intre pe site-ul de obiecte pierdute şi să introducă acolo codul obiectului găsit. Managerul de proiect a mai explicat că atât cel care găseşte obiectul, cât şi proprietarul pot rămâne anonimi, aceştia dezvăluindu-şi identitatea doar dacă doresc.
Datele europene arată că la fiecare 35 de secunde cineva îşi pierde cheia de la locuinţă sau de la autoturismul personal, la fiecare 34 de minute cineva îşi pierde notebook-ul, în timp ce la fiecare 15 secunde cineva îşi pierde un bagaj.
Un alt avantaj al acestui sistem este că obiectele pot fi returnate într-un interval scurt de timp, respectiv în aproximativ 24 de ore. \"Serviciul online de obiecte pierdute - obiecte găsite vine să înlocuiască tradiţionalele birouri fizice de returnare a bunurilor găsite întâmplător, care în ultimii ani au fost preponderent închise de instituţiile în care acestea funcţionau. Fiind un sistem online, ratele de returnare sunt extrem de ridicate, întrucât găsitorii sunt scutiţi de efortul de a se deplasa la poliţie sau la cel mai apropiat birou fizic de returnare a obiectelor găsite întâmplător\", a mai spus Oprea, precizând că atât proprietarul, cât şi găsitorul au nevoie doar de conexiune la internet pentru a putea identifica obiectele pierdute sau găsite. Fiecare marker achiziţionat va trebui reactivat în fiecare an, iar acest lucru nu presupune niciun cost suplimentar. Oprea a precizat că sistemul a fost gândit şi implementat pentru prima dată în Germania.