Să iubim şi să respectăm necuvântătoarele

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ziua Mondială a Animalelor

Să iubim şi să respectăm necuvântătoarele

Monden 05 Octombrie 2011 / 00:00 372 accesări

UN ECHILIBRU FRAGIL În fiecare an, pe data de 4 octombrie, se sărbătoreşte Ziua Mondială a Animalelor. Instituită de Organizaţia pentru Protecţia Animalelor, în anul 1931, în memoria Sfântului Francisc de Assisi (1182-1226), întemeietorul Ordinului Franciscan şi protectorul animalelor, Ziua Internaţională a Animalelor a fost proclamată oficial în 1945 şi, de atunci, este sărbătorită în fiecare an. Scopul acestei zile este de a-i face pe oameni să conştientizeze rolul animalelor în vieţile noastre, de la cei mai buni prieteni, care ne ajută şi ne iubesc fără limite, la menţinerea echilibrului lanţului trofic.

Sfântului Francisc de Assisi este patronul animalelor şi al mediului înconjurător. Numeroase biserici creştine ţin în cadrul slujbei din duminica cea mai apropiată acestei zile binecuvântări pentru animale. Aceasta nu este doar o sărbătoare religioasă, este o ocazie pentru orice iubitor de animale să îşi exprime dragostea faţă de necuvântătoare. Este şi o ocazie pentru organizaţiile pentru protecţia animalelor să organizeze evenimente de strângere a fondurilor, adopţii şi campanii de informare şi de atragere a atenţiei că multe specii de animale sunt pe cale de dispariţie, oamenii fiind principalii vinovaţi.

EVENIMENTE SIMULTANE În 2005, organizaţia The Humane Society International şi-a coordonat campania împotriva folosirii animalelor pentru lupte cu Ziua Mondială a Animalelor, iar Bella Moss Foundation şi Animal Health Trust au promovat acţiuni de conştientizare a problemelor de sănătate ale animalelor. În 2006 s-a înregistrat un număr-record de acţiuni de creştere a interesului public pentru animale, iar de atunci, cu ocazia Zilei Mondiale a Animalelor, sunt organizate evenimente în cât mai multe ţări din lume, al căror scop este de a face cunoscute problemele animalelor dar şi de a sensibiliza oamenii în relaţia lor cu animalele.

În România, FNPA a fost prima organizaţie de protecţie a animalelor care a iniţiat seria evenimentelor prilejuite de Ziua Mondială a Animalelor, în 2005. Printre manifestările de ieri ale organizaţiei s-a numărat şi cea de la Lugoj, unde copiii unei grădinile şi al Şcolii Generale din Măgureni au primit în dar căţeluşi din pluş. Fundaţia Vier Pfoten a sărbătorit Ziua Internaţională a Animalelor alături de elevii Şcolii Generale 198 din Bucureşti, unde a avut loc o demonstraţie cu protagonişti ceva mai neobişnuiţi, câini comunitari şi o expoziţie de desene. Totodată, a fost inaugurat un adăpost pentru câinii fără stăpân.

PROTEJAREA RECHINILOR Guvernul Insulelor Marshall a anunţat, ieri, crearea celui mai mare sanctuar al rechinilor, pe o suprafaţă de aproape două milioane de kilometri pătraţi în Oceanul Pacific. În prezent, sanctuarul acoperă o suprafaţă egală cu cea a Indoneziei, Mexicului sau Arabiei Saudite, fiind de opt ori mai mare decât Marea Britanie. Pe viitor, autorităţile au de gând să mărească aria de protecţie a rechinilor de la 2,7 la 4,7 milioane de kilometri pătraţi. Autorităţile din Insulele Marshall vor interzice şi comercializarea produselor provenite din rechini, cât şi pescuitul acestor animale în apele sale teritoriale. Noile legi impun ca orice rechin capturat din greşeală să fie eliberat imediat, iar amenda maximă pentru braconaj se ridică la 300.000 de dolari americani. În plus, anumite unelte de pescuit vor fi interzise. Oficialii din Insulele Marshall au urmat exemplul Republicii Palau, care acum doi ani a creat o rezervaţie pentru rechini. Săptămâna trecută, un grup de opt ţări, printre care şi Mexic, Honduras, Insulele Maldive şi Comunitatea Insulelor Marine de Nord, a semnat o declaraţie prin care statele anunţau că vor susţine protecţia rechinilor la nivel mondial.

Taguri articol


12