S-a lansat Planul de promovare a sănătății. Vezi ce presupune!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Vor fi 3 obiective importante

S-a lansat Planul de promovare a sănătății. Vezi ce presupune!

Sănătate 24 Februarie 2016 / 17:46 1246 accesări
Klaus Iohannis, alături de ministrul Sănătății, dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, și de directorul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, Zsuzsanna Jakab (Sursa foto: OMS România)

Klaus Iohannis, alături de ministrul Sănătății, dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, și de directorul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, Zsuzsanna Jakab (Sursa foto: OMS România)

Poziția codașă a țării noastre la principalii indicatori de sănătate, potrivit unor studii efectuate la nivel național și hărții celor 28 de țări publicate la Berlin în 2015, a dus la necesitatea întocmirii unui plan de promovare a sănătății și educației pentru sănătate, pentru următorii ani. Astfel, miercuri, 24 februarie, în cadrul seminarului „Promovarea sănătății și educației pentru sănătate - dialog asupra politicilor”, organizat de către Administrația Prezidențială, a fost lansat „Planul multianual integrat de promovare a sănătății și educației pentru sănătate”, în prezența președintelui Klaus Iohannis și a directorului regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, Zsuzsanna Jakab. „Documentul are ca scop creșterea constantă, în următorii 5 ani, a proporției populației cu comportament favorabil sănătății, în special în rândul copiilor”, a declaratministrul Sănătății, dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.

CATEGORII VIZATE Categoriile de populație vizate sunt: copiii (preșcolari și școlari), persoanele din comunitățile rurale, persoanele din grupuri vulnerabile (indiferent de rezidență) și femeile însărcinate. Planul va fi implementat la nivelul comunităților prin programe de promovare a sănătății și de educație pentru sănătatemultianuale integrate. Ele îşi propun modificarea unor comportamente ce constituie factori de risc pentru principalele boli înregistrate în România, se arată în comunicat.

COMPORTAMENTE Comportamentele care vor fi abordate sunt, potrivit MS: alimentarea cu risc pentru sănătate, activitatea fizică neadecvată și sedentarismul, consumul dăunător de alcool,consumul de droguri ilegale și consumul neadecvat de medicamente, fumatul, comportamentele necorespunzătoare de igienă personală, comportamentele violente și cele cu risc pentru răniri accidentale, comportamentele sexuale cu risc și utilizarea necorespunzătoare a serviciilor medicale (preventive și curative). În funcţie de necesităţi, vor fi incluse și intervenții destinate limitării unor probleme de sănătate publică emergente (ex. epidemii). Pentru a putea fi corect evaluate modificarea de comportament și consecințele asupra stării de sănătate a populației, monitorizarea se va realiza pe un interval de 5 ani.

OBIECTIVE GENERALE Planul va fi desfășurat pe 3obiective generale: creșterea capacității instituțiilor publice și a comunităților locale de a dezvolta și implementa programe intersectoriale, centrate pe nevoile specifice ale beneficiarilor; creșterea competențelor personalului din sistemul de sănătate și sistemul de educație în domeniul promovării sănătății și educației pentru sănătate; creșterea nivelului de informare a populației privind beneficiile adoptării unui stil de viață sănătos, rețelele de suport disponibile schimbărilor de comportamente și accesul la servicii medicale. “Planul multianual integrat este dovada angajamentului decidenților din domeniul sănătății de a asigura schimbarea paradigmei din sănătate în favoarea implementării cu prioritate a măsurilor de prevenire sau reducere a îmbolnăvirilor la nivel individual și comunitar, prin influențarea cunoștințelor, opiniilor, atitudinilor și comportamentului decidenților politici, personalului medical și comunității în ansamblul ei”, a declarat demnitarul.



12