S-a mai bifat o întâlnire stearpă autorități - operatori în turism

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
S-au prezentat iar eternele probleme. Nu s-au dat soluții

S-a mai bifat o întâlnire stearpă autorități - operatori în turism

Turism 19 Aprilie 2016 / 19:29 1058 accesări
La întâlnirea dintre reprezentanții patronatelor din industria turismului și vicepremierul Costin Borc au fost prezenți doar 50 de operatori

La întâlnirea dintre reprezentanții patronatelor din industria turismului și vicepremierul Costin Borc au fost prezenți doar 50 de operatori

Ce face românul atunci când vrea să rezolve un lucru? Se apucă să discute pe marginea subiectului, apoi îl analizează și îl răsanalizează. Cam asta se întâmplă de peste 25 de ani în turismul românesc, unde patronatele și autoritățile caută luminița de la capătul tunelului, în speranța că vor repune pe picioare acest sector. La fel s-a întâmplat și în turismul de pe litoral, în cazul căruia mai-marii de la București au tot făcut strategii, au realizat proiecte, însă, când a venit vorba să treacă la fapte, s-au făcut că plouă. Mai mult decât atât, guvernele care s-au perindat pe la Palatul Victoria au ținut morțiș să impună politici de dezvoltare a stațiunilor de pe litoral, care însă nu s-au pupat cu strategiile autorităților locale. Din nefericire, este foarte posibil ca lucrurile să nu se miște nici cu acest Executiv de tehnocrați care promit marea cu sarea.

PROBLEME MULTE, REZOLVĂRILE MAI AȘTEAPTĂ

O nouă dezbatere privind problemele din turismul de pe litoral a avut loc, marți, la hotelul Del Mar din stațiunea Mamaia, la care au luat parte reprezentanții patronatelor din industria turismului și vicepremierul Costin Borc, care este și ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri. După cum am bănuit încă dinaintea întâlnirii, operatorii din turism și-au spus păsurile în fața demnitarului, aceleași pe care le tot repetă de 25 de ani. Printre numeroasele probleme abordate de hotelieri se numără închirierea plajelor unor agenți economici care nu au treabă cu turismul, ridicarea unor clădiri pe plajă ori controalele excesive ale autorităților. Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism din România, Mohamad Murad, i-a cerut ajutor ministrului, solicitându-i să pună capăt construcțiilor pe plajă. De asemenea, Murad s-a mai plâns, printre altele, de muzica tare de la cluburi și baruri și de lipsa unor puncte de prim ajutor în stațiuni.

AUTORITĂȚILE DE PE LITORAL, ABSENTE

Printre temele care ar fi trebuit abordate la această întâlnire se numără îmbunătățirea relațiilor dintre agenții de turism și mediul politic și administrativ. Pentru acest lucru, organizatorii au invitat mai mulți primari ai localităților de pe litoral, printre care edilul din Mangalia, Cristian Radu, și primarul interimar al Constanței, Decebal Făgădău. Niciunul dintre aceștia nu a fost prezent, fapt ce a atras critici atât din partea hotelierilor, cât și a vicepremierului Borc, care a spus că autoritățile locale se implică prea puțin în activitatea de turism. Singurul edil prezent la întâlnire a fost primarul interimar al orașului Năvodari, Florin Chelaru. Deși nu am putut afla motivele pentru care edilii din Mangalia și Constanța au lipsit de la întâlnire (niciunul dintre ei nu ne-a comunicat până la închiderea ediției de ce a absentat), nu putem să dăm cu pietre în cei doi aleși, pentru că nici hotelierii și agenții din turism nu s-au înghesuit la discuțiile cu vicepremierul. Concret, în sala hotelului Del Mar au fost prezenți aproximativ 50 de oameni, mult prea puțini în condițiile în care pe litoral sunt sute de agenți economici. Ori nu au fost invitați, ori li s-a părut neimportantă întâlnirea.

Supărat că autoritățile locale i-au dat cu flit, Mohamad Murad și-a vărsat nervii pe directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral, George Papari, căruia i-a cerut demisia, fiind nemulțumit de activitatea acestuia. La finalul discuțiilor, vicepremierul Borc le-a promis agenților din turism că, în limita posibilităților, va încerca să le rezolve toate problemele. Să sperăm că nu se va mulțumi doar cu încercatul, așa cum au făcut-o mulți alți demnitari. Asta în condițiile în care, mai marii de la Guvern nu au fost în stare să pună în aplicare legea privind acordarea voucherelor pentru vacanţă, care prevede ca angajaţii din sistemul public şi privat să primească vouchere de vacanţă, în limita a 6 salarii medii pe economie, acestea putând fi folosite doar în turismul românesc, idee de pe urma căreia toată lumea ar fi avut de câştigat.

DEZBATERE PRIVIND STRATEGIA DE DEZVOLTARE DURABILĂ A DELTEI DUNĂRII

Autoritățile din turism, dar și reprezentanți ai Guvernului au participat, la Tulcea, la o dezbatere cu privire la Strategia integrată de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării. Întâlnirea a reprezentat etapa finală în procesul de consultare aferent procedurii de aprobare a Investiției Teritoriale Integrate Delta Dunării (ITI). Strategia integrată de dezvoltare durabilă a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării ar putea fi aprobată de Guvern în luna iunie, astfel încât, în cel mai scurt timp, fondurile alocate de Uniunea Europeană pe noul instrument financiar ITI să poată ajunge la locuitorii din comunităţile izolate din Deltă. În cadrul dezbaterii, Autoritatea Națională pentru Turism (ANT) a exprimat dorința de a gestiona Managementul Destinației pentru Delta Dunării, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Fondurilor Europene și mediul asociativ. De asemenea, se pune accent pe sprijinul autorității pentru crearea unui cluster de dezvoltare durabilă în Delta Dunării. Totodată, ANT a anunțat că în aceste zile reprezentanți ai celor mai importante case de asigurări din Federația Rusă se află în România pentru a participa la un infotrip. Obiectivul acestei vizite de lucru este familiarizarea cu stațiunile de tratament din România, în vederea trimiterii angajaților ruși și a persoanelor asigurate în sistemul rusesc, prin cei mai mari tour-operatori, în stațiunile de tratament din România. Traseul grupului este: Hotel Lotus (Băile Felix), Sighișoara, Hotel Sovata, Salina Praid, Hotel Clermont (Covasna), Bran, Hotel Palace (Băile Govora), București.



12