Să ne îngrijorăm? Autoritățile se declară iar pregătite pentru viscol...

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Se întorc ninsorile în Constanţa

Să ne îngrijorăm? Autoritățile se declară iar pregătite pentru viscol...

Administrație 16 Ianuarie 2017 / 18:32 3835 accesări

A treia repriză de ninsori afectează județul până marți, 17 ianuarie, ora 14.00, meteorologii emițând o nouă avertizare de cod galben de ninsori și vânt care vor depăşi 55 - 60 km/h

A treia repriză de ninsori afectează județul până marți, 17 ianuarie, ora 14.00, meteorologii emițând  o nouă avertizare de cod galben de ninsori și vânt care vor depăşi 55 - 60 km/h

Oricât de mult am fugi, de viscole tot nu putem să ne ferim. Nici bine nu ne-am tras sufletul după fenomenele meteo extreme din ultima vreme, că județul Constanța este lovit de o nouă repriză de ninsori. Nu la fel de intense ca săptămâna trecută, însă suficient de puternice să provoace probleme. Această a treia repriză de ninsori afectează județul până marți, 17 ianuarie, ora 14.00, meteorologii emițând o nouă avertizare de cod galben de ninsori și vânt, rafalele depăşind 55 - 60 km/h. Deși codul galben va expira marți, la ora 14.00, problemele în județul Constanța vor continua și după această perioadă. Directorul Centrului Meteorologic Regional Dobrogea, Dumitru Marius Coțofan, a declarat, luni, 16 ianuarie, că după încheierea avertizării meteo de cod galben, gerul va pune stăpânire pe județ. „După terminarea codului galben, vor continua ninsorile în județ. O să fie și marți spre miercuri, când va ninge mai puțin, dar va viscoli intens. Adică, vântul va bate în continuare la rafală cu 45 - 55 de kilometri, inclusiv joi, 19 ianuarie. Având în vedere că fenomenele de viscol o să fie probabil pe zone limitate, zona de sud - est a țării, aceste actualizări vor fi făcute de Centrul Meteorologic Regional Dobrogea. O să mai avem probabil, pentru o scurtă durată de timp, cod galben de vânt, cu intensificări, asociată cu zăpadă. După acest episod de zăpadă viscolită, urmează un episod de ger, adică joi, vineri și sâmbătă dimineață, în județ, vor fi temperaturi de -11 și -12 grade”, a declarat Coțofan.

DRDP ȘI ENEL, LA TABLĂ!

Pentru a nu mai exista sincopele de la primul val de viscol, când coordonarea acțiunilor de deszăpezire a fost lăsată în voia sorții, adică la mica înțelegere între autorități, mai marii județului s-au așezat, luni la masă, în cadrul Comandamentului pentru Situații de Urgență, pentru a vedea dacă sunt pregătiți de noile ninsori. Fără excepție, toate instituțiile din Comandament au declarat, la unison, sunt capabile să facă față situației. Ba, mai mult, conducerea Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) s-a lăudat că instituția are pregătite nu mai puțin de 62 de utilaje. „Față de primele două episoade de viscole, când a trebuit să deszăpezim cinci județe, de această dată, trebuie să ne concentrăm atenția doar asupra a două, Constanța și Călărași. Așa că, vom face față situației“, a spus directorul DRDP, Marin Dima. O altă instituție scoasă la tablă în cadrul Comandamentului a fost Enel. Deși ne-a dovedit de atâtea ori că este incapabilă să repare liniile de tensiune, care au avarii chiar și la cel mai mic vânticel, reprezentantul acestei companii a declarat că instituția sa are suficient de multe echipe pregătite să intervină. Cu toate acestea, așa cum timpul ne-a dovedit-o, este foarte probabil ca iarna să îi surprindă din nou. Așa că, dragi locuitori ai județului, fiți îngrijorați, autoritățile s-au pregătit de un nou viscol.

CARE ESTE SITUAȚIA ÎN MUNICIPIUL CONSTANȚA

Pregătită să înfrunte noul val de viscol este și Primăria Constanța. Cel puțin asta ne-a transmis autoritatea locală prin intermediul unui comunicat, în care se arată că în această perioadă se va împrăștia materialul antiderapant pe străzile din oraș, cu precădere pe arterele principale, pe drumurile în pantă, pe poduri și în apropierea unităților de învățământ. În paralel, se va acționa pentru ridicarea zăpezii, dar și pentru degajarea zăpezii de pe străzile din cartiere. „Pentru a evita posibilele accidente cauzate de polei, recomandăm constănțenilor, în special persoanelor în vârstă și copiilor, să evite deplasările pe jos. Totodată, recomandăm folosirea mijloacelor de transport în comun și evitarea folosirii autovehiculelor personale. Rugăm instituțiile publice, persoanele fizice şi juridice să asigure îndepărtarea zăpezii şi gheții din zona imobilelor în care îşi desfăşoară activitatea sau locuiesc, să le depoziteze în afara părții carosabile şi în alte locuri, astfel încât circulația pietonală să nu fie afectată. Insistăm ca zăpada să nu fie aruncată înapoi pe carosabil. De asemenea, marile centre comerciale au obligația de a îndepărta zăpada de pe carosabilul adiacent acestora și în parcări. Având în vedere că circulația în oraș se desfășoară în condiții de iarnă, facem apel la părinții care își duc copiii la școală/grădiniță să plece mai devreme de acasă pentru a ajunge în timp util la unitățile de învățământ. Utilajele care sunt contractate de Primărie nu cer bani pentru acțiunile de deszăpezire. În acest context, facem apel către constănțenii care se lovesc de astfel de practici să reclame acest lucru la Dispeceratul Primăriei Constanța. Toate utilajele contractate pentru acțiunile de deszăpezire - 22 de pluguri și 9 sărărițe aparținând SC Polaris M Holding și șapte wole, 29 buldoexcavatoare și 28 camioane închiriate de firma care trebuie să asigure deszăpezirea, vor avea afișat în geam numărul mașinii. În plus, lista cu utilajele, pe categorii, va fi postată pe site-ul Primăriei Constanța www.primaria-constanta.ro“, se arată în comunicat.

UNDE PUTEȚI SUNA DACĂ AVEȚI PROBLEME

Constănțenii au la dispoziție mai multe numere de telefon pentru a sesiza situațiile periculoase (înzăpeziri, drumuri blocate, urgențe medicale etc.): Dispecerat Primăria Municipiului Constanța – 0241/55.00.55; Dispecerat Serviciul Inspectorat Protecție Civilă - 0241/48.81.66 și 0241/48.81.08; Dispecerat Poliția Locală - 0241/48.42.05; Dispecerat Serviciul Administrare Spații Verzi - 0241/48.81.71; 0722.54.53.66; Dispecerat Serviciul Public de Asistență Socială - 0764/635830 - Mariana Ciobanu, 0744/287161 - Ana Vlaicu și 0723/633618 - Emil Mereuță. De asemenea, sesizări, imagini, filmulețe prin WhatsApp la numărul 0730.010.987. Pe de altă parte, Consiliul Județean Constanța a pus la dispoziția populației numărul de telefon 0241/48.84.04, la care pot fi sesizate problemele provocate de fenomenele meteo extreme în orice moment. În ceea ce privește drumurile județene, RAJDP a pus la dispoziția locuitorilor cinci dispecerate, care funcționează în tot județul: Dispecerat Central Constanța (0241/69.35.27, 0735/00.88.02), dispecerat Sud Topraisar (0241/78.50.60, 0732/51.03.48), dispecerat Băneasa (0241/85.03.44), dispecerat Nord (Tariverde - 0241/76.90.03, Hârșova - 0241/870207 sau 0736/50.59.84), dispecerat Cuza Vodă (0735/00.88.01).



12