„Să ne trăiţi mulţi ani, venerabile magistre!“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Urări la ceas aniversar pentru istoricul Ion Bitoleanu

„Să ne trăiţi mulţi ani, venerabile magistre!“

Cultură 05 Iulie 2016 / 16:48 756 accesări

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați istorici ai spațiului dobrogean, Ion Bitoleanu, a împlinit, pe 5 iulie, 80 de ani, dintre care 56 i-a dedicat muzei Clio. După ce au citit articolul aniversar dedicat acestuia în cotidianul „Telegraf”, colegii de breaslă de la Marea Neagră, dar și foștii studenți și-au exprimat aprecierea față de istoricul și profesorul dobrogean, „decan de vârstă al slujitorilor dobrogeni ai muzei Clio”.

„Octogenarul cercetător şi dascăl de Istorie Naţională, decanul de vârstă al slujitorilor dobrogeni ai muzei Clio, rămâne un solid model al ştiinţei istorice din arealul României de la Mare. Tomurile sale, dedicate Dobrogei şi, mai ales, vieţii politice naţionale interbelice, a partidelor şi oamenilor politici, sunt repere devenite clasice prin soliditatea documentară, pertinenţa argumentărilor şi substanţa concluziilor, prin eleganţa frazelor şi, nu mai puţin, prin constantele ideatice şi tăria susţinerii lor - toate puse în slujba adevărului istoric şi a relevării faptelor majore ale istoriei noastre. Să aibă parte de ani cât mai îndelungaţi şi sănătoşi!”, a transmis mai tânărul său coleg prof. univ. dr. Stoica Lascu, care, pe 18 iunie, a împlinit 65 de ani.

„UN PROFESOR COMPETENT, SOBRU, DAR ȘI APROPIAT DE NOI, STUDENȚII”

„La Mulţi Ani, distinse Profesor! Cărţile dumneavoastră fac parte din tezaurul istoriografiei dobrogene!”, a scris un cititor al ziarului „Telegraf”, iar studenţii de la Institutul Pedagogic, promoţia 1968, i-au urat: „Să ne trăiţi mulţi ani, venerabile magistre, cu respect perpetuu!”. Un fost student de la Institutul de Marină a spus că a învățat „ce înseamnă iubirea istoriei patriei” de la Ion Bitoleanu, „un profesor competent, sobru, dar și apropiat de noi, studenții de la Marină”.

„Profesorul Bitoleanu înnobilează, ca puţini colegi ai săi din urbe, scrisul istoric naţional - cu competenţă documentară, cu echilibru în concluzii, cu eleganţă a frazelor, generaţii întregi de elevi şi studenţi având privilegiul de a le fi fost dascăl. La Mulţi Ani, iubite domnule profesor!”, a mai scris un cititor al cotidianului „Telegraf”.

Profesorul Ion Bitoleanu își va sărbători ziua de naștere, alături de familie, copii și nepoți, abia sâmbătă. Acesta le dă și o veste bună celor care îi apreciază activitatea de cercetător: volumele „Istoria Dobrogei” (scris împreună cu Adrian Rădulescu) și „Dobrogea, vatră a creştinismului românesc” (coautor pr. Nechita Runcan) vor fi reeditate.

Citește și:

Istoricul Ion Bitoleanu împlinește, pe 5 iulie, 80 de ani!



12