Mai multe ONG-uri de protecţie a mediului şi Asociaţia Pentru Conservarea Ariilor Protejate Bio-Cultural (APCAPBC) au lansat ieri o campanie la finalul căreia vor înainta Ministerului Mediului şi Dezvoltări Durabile (MMDD) un proiect de Constituţie care să reglementeze, în mare, comportamentul pe care trebuie să-l aibă cei ce ajung într-o arie protejată. Proiectul, care a pornit de la un decalog propus de unul din ONG-urile implicate în campanie, Asociaţia Kogayon, ar urma ca, odată finalizat, să fie asumat de MMDD pentru a deveni lege. Prezent la evenimentul de lansare a campaniei, ministrul Mediului, Attila Korodi, a salutat iniţiativa organizaţiilor de a aduna într-un document un set de reguli generale de comportament în spaţiile protejate prin lege. „Vom folosi conţinutul care ne va fi furnizat la încheierea campaniei şi îl vom transpune în lege, pentru a aduna, practic, într-un act normativ conţinutul dispersat”, a declarat Korodi. Liderul Asociaţiei “Salvaţi Vama Veche”, Mircea Toma, a precizat că, pe lîngă regulile generale, organizaţiile vor propune şi pedepse mai mari pentru cei care încalcă “viitoarea Constituţie a ariilor protejate”. Aflată în stadiul de proiect, Constituţia prevede reguli imperative pentru turişti. “Să nu murdăreşti!”, “Să nu ucizi!”, cu referire la vînătoare, ruperea florilor şi tăierea copacilor şi “Să nu distrugi!”, referitoare la devastarea inscripţiilor şi a celorlalte amenajări realizate pentru vizitatori ariilor protejate sînt primele trei reguli ale Decalogului propus de Kogaion.
Împotriva Legii vînătorii!
În forma sa actuală, Legea Vînătorii permite vînătoarea în ariile protejate, au declarat activiştii din Asociaţia Pentru Conservarea Ariilor Protejate Bio-Cultural (APCAPBC). „Proiectul de lege a vînătorii, în forma votată de Parlamentul României, permite vînătoarea în zone protejate. Proiectul a fost respins de două ori de Preşedinţie şi urmează să fie repus în discuţia Legislativului în septembrie. Ca urmare, APCAPBC şi Petrom, împreună cu partenerii lor, au declanşat o campanie de strîngere de semnături pentru a descuraja unui nou vot pozitiv al parlamentarilor pentru acest proiect de lege. Publicul va putea semna petiţia pînă la sfîrşitul lunii august”, a declarat, ieri, liderul organizaţiei, Mircea Toma, precizînd că mizează pe participanţii la festivalul Stufstock din august pentru a aduna cît mai multe opinii contra proiectului de act normativ criticat. “În perioada festivalului Stufstock, organizaţiile incluse în proiectul Constituţiei zonelor protejate vor dispune de facilităţi pentru a aduna semnături de la participanţii la concerte”, a mai spus Toma. Începînd cu 21 iulie, petiţia împotriva actualului proiect de lege a vînătorii poate fi semnată şi online.
„... curăţă după tine, sfătuieşte cu vorbă bună pe cei ce nu respectă legea…”
Alte reguli ale Decalogului interzic intrarea în parcuri cu maşini, motociclete sau ATV-uri, aprinderea focului în zone neamenajate special în acest sens sau a-i deranja, cu muzica dată tare, “zbierete sau urlete”, pe ceilalţi turişti aflaţi în parc în căutare de linişte. Ultimele reguli se referă la asumarea de riscuri de către turiştii neiniţiaţi sau neechipaţi pentru trasee prin diverse parcuri naturale şi la implicarea în menţinerea zonelor în bună stare. “Fă lucruri simple, care-ţi stau în putinţă: informează-te, curăţă după tine, sfătuieşte cu vorbă bună pe cei ce nu respectă regulamentele, anunţă administraţia sau alte instituţii despre probleme, trimite informaţii/sugestii/comentarii ce pot ajuta la administrare, participă la acţiuni de voluntariat”, au mai scris cei de la Kogayon în Decalogul propus şi dezbătut la prima întîlnire pe această temă. ONG-iştii şi-au propus ca, la sfîrşitul lunii august, MMDD să aibă pe masă proiectul de Constituţie pentru ariile protejate.