S-a realizat ficatul virtual

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

S-a realizat ficatul virtual

Monden 06 Ianuarie 2012 / 00:00 287 accesări

Un ficat virtual a fost pus la punct de cercetătorii europeni, cu scopul de a-i ajuta pe chirurgi să planifice şi să realizeze operaţii pe acest organ vital din organism, arătându-le, cu un grad înalt de precizie, mărimea şi locul în care se află tumorile. Câţiva oameni de ştiinţă şi cercetători din Franţa, Germania, Marea Britanie şi Elveţia au construit acest dispozitiv în cadrul proiectului PASSPORT (Patient-Specific Simulation and Pre-Operative Realistic Training), care a beneficiat de finanţări europene. Acest ficat virtual, diferit pentru fiecare pacient, este construit pe baza imaginilor trimise de medicii radiologi către aplicaţia online a programului PASSPORT. Graţie acestui program, chirurgii pot să vizualizeze şi să localizeze mai bine eventualele tumori, iar acest fapt îi ajută când iau decizia de a opera un anumit pacient.

Mii de persoane mor în fiecare an din cauza maladiilor hepatice, cel mai adesea din cauza cancerului sau cirozelor hepatice. În prezent, mai puţin de 50% dintre pacienţi suferă o operaţie ce constă în extirparea părţii vătămate a organului, care poate să se regenereze apoi, pentru că medicii chirurgi nu pot să opereze dacă nu cunosc cu precizie mărimea şi localizarea zonelor bolnave, dar şi starea de sănătate generală a pacientului. Folosirea ficatului virtual ar trebui să contribuie la creşterea acestui procentaj.

Utilizarea fondurilor europene destinate cercetărilor ştiinţifice cu scopul de a îmbunătăţi cunoştinţele medicale reprezintă unul dintre obiectivele Agendei Digitale europene. Proiectul PASSPORT, coordonat de Institutul de cercetări contra cancerului aparatului digestiv (IRCAD), cu sediul la Strasbourg, s-a derulat în perioada iunie 2008 - decembrie 2011. Programul a avut un buget de 5,4 milioane de euro, din care 3,6 milioane de euro au fost asigurate de UE.

Taguri articol


12