Să recunoaştem gripa…

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Să recunoaştem gripa…

Sănătate 21 Ianuarie 2011 / 00:00 570 accesări

Gripa face parte dintr-o categorie mai mare de boli virale respiratorii, explică medicii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa. Ei spun că există o serie de virusuri care circulă în aceeaşi perioadă a anului, care dau simptomatologie asemănătoare gripei, dar se deosebesc de aceasta prin evoluţia mai uşoară. “Puteţi recunoaşte o viroză respiratorie datorată altor tipuri de virusuri decât virusurile gripale după debutul mai lent al bolii (începe uşor cu usturimi în gât, nas înfundat, dureri de cap), cât şi după evoluţia mai uşoară a bolii”, spun medicii.

GRIPA SE TRANSMITE UŞOR, DE LA OM LA OM, DIN CAUZA CONDIŢIILOR FAVORIZANTE CUM AR FI AGLOMERĂRILE URBANE, COLECTIVITĂŢILE DE COPII ŞI ADOLESCENŢI.

CE ESTE ŞI CUM SE TRANSMITE? Gripa este o boală acută, infecţioasă, foarte contagioasă, produsă de virusul gripal. Ea se manifestă prin simptome respiratorii şi fenomene toxice generale, putând evolua uneori spre forme grave. Sezonul rece favorizează îmbolnăvirile şi epidemiile de gripă (iarna, începutul primăverii), dar boala poate să apară şi în alte anotimpuri. Ea se transmite pe cale aeriană, de la omul bolnav la omul sănătos: direct, prin tuse sau strănut; indirect prin obiecte proaspăt contaminate (batistă, prosop, veselă etc.). Contagiozitatea este mare, dar de scurtă durată (2 – 4 zile de la debutul bolii), spun medicii.

MANIFESTARE ŞI TRATAMENT. Boala debutează brusc, la una - două zile de la contactul cu omul bolnav. Ca simptome precizăm: febră 39 – 40 grade Celsius; frisoane; cefalee (dureri de cap); dureri musculare; astenie fizică (slăbiciune); congestionarea faringelui (roşu în gât); răguşeală până la afonie (pierderea vocii); tuse frecventă, uscată, obositoare; inapetenţă (lipsa poftei de mâncare); greţuri până la vărsături. “Formele comune se tratează la domiciliu, cu repaus la pat, antitermice (exemplu: paracetamol). Nu se ia acid acetil salicilic (aspirină), aceasta poate favoriza apariţia sindromului Reye”, mai explică medicii DSPJ. Ei sfătuiesc consultul la medicul de familie, întrucât gripa severă şi cea complicată se tratează în spital, el fiind singurul în măsură să decidă trimiterea la specialist. Sunt situaţii când se impune susţinerea funcţiilor vitale (respiratorie şi cardio – vasculară).

Taguri articol


12