S-a reuşit transformarea dioxidului de carbon în biocombustibil

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

S-a reuşit transformarea dioxidului de carbon în biocombustibil

Monden 17 Aprilie 2009 / 00:00 599 accesări

Oamenii de ştiinţă din Singapore susţin că au descoperit o metodă prin care dioxidul de carbon poate fi transformat în metanol, printr-un proces ce foloseşte mai puţină energie decît încercările precedente. Cercetătorii Institutului de Stat din Singapore pentru bioinginerie şi nanotehnologie au anunţat că au reuşit să includă catalizatori organici, netoxici, în producţia de etanol, un biocombustibil ce poate fi folosit şi ca materie primă în procesele industriale. Se foloseşte o combinaţie de siliciu şi hidrogen, ce participă la reacţia de reducţie a dioxidului de carbon, din care rezultă metanolul. Încercările precedente de a transforma dioxidul de carbon în substanţe folositoare au presupus o cantitate mare de energie şi o durată mai lungă de reacţie.

Oamenii de ştiinţă mai au de pus la punct felul în care se va capta CO2-ul produs anual din arderile de combustibili fosili. Transformarea se va dovedi cu siguranţă foarte folositoare, în condiţiile în care emisiile de gaze cu efect de seră ale SUA au crescut cu 1,4% în 2007, faţă de anul precedent. Şi emisiile de gaze cu efect de seră ale Rusiei au crescut cu un procent de 0,3% în 2007, cel mai înalt înregistrat de la criza economică din anii ′90, ce a însoţit destrămarea Uniunii Sovietice. Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA a precizat că emisiile de gaze poluatoare, precum dioxidul de carbon şi metanul, au crescut cu 17,2% din 1990 pînă în 2007. Creşterea înregistrată în 2007 a fost cauzată în mod expres de consumul excesiv de combustibili fosili şi energie electrică din cauza iernii mai friguroase. Emisiile totale ale celor şase gaze cu efect de seră din 2007 au fost echivalente cu cantitatea de 7,150 milioane de tone de dioxid de carbon. Printre aceste gaze se numără dioxidul de carbon, metanul, protoxidul de azot, hidrofluorocarburile, perfluorocarburile şi hexafluorida de sulfură.

Dioxidul de carbon este emis de surse naturale şi de activităţile oamenilor, în special de centralele pe cărbune şi vehiculele alimentate de combustibili fosili. Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice din cadrul ONU susţine că astfel de emisii accelerează schimbările climatice.



12