La începutul fiecărui sezon rece, specialiştii Ministerului Sănătăţii (MS) anunţă, cu surle şi trâmbiţe, importanţa vaccinării antigripale. Zile în şir, medicii din teritoriu trimit comunicate către populaţie, explicând că vaccinarea antigripală este singura metodă de prevenire împotriva gripei. În contextul importanţei vaccinării antigripale, direcţiile de sănătate publică au decis chiar achiziţionarea din fonduri proprii a unei cantităţi de vaccin, până la sosirea celui de la MS. Şi DSPJ Constanţa a cumpărat din venituri proprii câteva mii de doze de vaccin, fiind vaccinate cu prioritate persoanele considerate la risc, bolnavi cronic, persoane instituţionalizate, bătrâni şi copii. La scurt timp de la demararea campaniei locale, MS a trimis în teritoriu dozele pentru desfăşurarea campaniei naţionale, cu care populaţia este deja obişnuită. Ca în fiecare an, medicii de familie şi-au luat în primire dozele de vaccin, după care au trecut la vaccinare, în funcţie de programări. Dacă în alţi ani, în această perioadă, campania s-ar fi aflat deja la a doua sau a treia etapă, acum, medicii sunt puşi în faţa unei situaţii fără precedent. Trebuie să stopeze vaccinarea antigripală. Direcţiile de sănătate publică au fost înştiinţate de către reprezentanţii MS să oprească livrarea vaccinului antigripal către medicii de familie, implicit campania de vaccinare antigripală timp de 7 – 10 zile.
COMUNICATUL MS „Ritli Ladislau, ministrul Sănătăţii, a cerut de urgenţă o informare scrisă Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino cu privire la conformitatea din punct de vedere al imunogenităţii vaccinului gripal sezonier produs de către Institutul „Cantacuzino”. În acest context şi având în vedere evoluţia favorabilă a virozelor respiratorii şi gripei din ultimele săptămâni, în România, s-a convenit sistarea vaccinării antigripale sezoniere pe o perioadă de 7-10 zile până la finalizarea tuturor analizelor. Menţionăm că până în prezent nu au fost semnalate la MS cazuri care să prezinte probleme de sănătate în urma vaccinării”, se arată în documentul oficial.
DE CE? Şefii direcţiilor de sănătate publică nu-şi explică recomandarea Ministerului, însă dacă este ordin trebuie executat fără comentariu. „Este singura informare pe care am primit-o. Atât şi nimic mai mult. Noi trebuie să punem în aplicare, nu ştim de ce”, a declarat directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Constantin Dina. Ipotezele privind această decizie fără precedent sunt numeroase. Cea mai vehiculată este o posibilă problemă de calitate a vaccinului produs de Institutul „Cantacuzino”. De ce MS nu a dat nicio explicaţie certă în acest sens? De ce MS menţionează, la finele comunicatului, că, până în prezent, nu au fost semnalate cazuri care să prezinte probleme de sănătate în urma vaccinării? „Este clar că se pot face numeroase interpretări. Nu se ştie nimic. Noi mai avem ceva doze în depozitul Direcţiei de Sănătate pe care nu le vom mai distribui medicilor de familie. Ele sunt deja alocate, pe hârtie. Trebuia doar să vină să le ia”, a explicat directorul DSPJ. S-ar părea că a existat o concentraţie prea mare a vaccinului care ar putea duce, în timp, la unele probleme de sănătate... Sau poate doar se doreşte o discreditare a Institutului „Cantacuzino”, în contextul în care au mai existat discuţii negative la adresa institutului? Însă, despre acest aspect, deocamdată, nu a dorit să comenteze prea mult niciun oficial al MS.