După ce şi-a obişnuit publicul, în această stagiune, cu montări care s-au bucurat de un succes incontestabil, Teatrul Naţional Constanţa a prezentat, sîmbătă seară, un nou spectacol, inspirat, de această dată, din problemele cuplului modern. Premiera comediei satirice "Să spălăm copilul sau facem altul?", de Cristopher Durang, pusă în scenă la Constanţa, de regizorul american Vincent Masterpaul, a avut parte de o primire călduroasă, într-o sală arhiplină. Subiectul central al piesei l-a reprezentat lipsa de comunicare dintre membrii unei familii, dintre subalterni şi superiorii ierarhic, dar, mai ales, dintre părinţi şi copii. Actorii Laura Iordan - Helen, Mihai Smarandache - John, Dana Dumitrescu - Nanny, Nicoleta Lefter - Cynthia, Mirela Pană - Kate, Diana Lupan - Angela, Maria Lupu - Miss Willoughby, Luciana Crudu - Miss Prince, Marian Adochiţei - Margareta, Dan Zorilă - psihiatrul şi Gabriela Iacob - Susan, au fost cei care au dat viaţă unor personaje desprinse din contemporaneitate, atît prin limbajul natural, cît şi prin ţinutele moderne abordate (blugi jeans, tricouri şi costume de piele).
Potrivit scenografului de talie internaţională, Nic Ularu, ideea regizorală a fost subliniată şi prin intermediul decorurilor. Dacă, pe tot parcursul piesei, obiectele de mobilier care sugerau interiorul unui dormitor pluteau în aer, la finalul reprezentaţiei, atunci cînd problemele au fost soluţionate, acestea s-au aşezat fiecare la locul lor. "Spectacolul este, de fapt, o atenţionare referitoare la monotonia şi alienarea care se instalează în relaţia dintre un bărbat şi o femeie în general, dar mai ales în relaţia dintre părinţi şi copii. Cînd ai un copil nu poţi să-l îmbrăţişezi decît cu dragoste", a explicat actriţa Mirela Pană. Un dialog al surzilor se desfăşoară, pe parcursul piesei, nu doar între Helen, John şi copilul lor, cel căruia părinţii nu îi ştiu nici măcar sexul şi, deşi este băiat, ei îi pun numele... Margareta şi îl îmbracă cu fuste, ci şi între subaltern şi superiorul ierarhic. "Profesoara încearcă să semnalizeze o problemă, însă directoarea cu 'veleităţi' de psihiatru nu este interesată decît de problemele sale sau de alte lucruri fără nicio relevanţă", a precizat Luciana Crudu, interpreta profesoarei Miss Prince.
Chiar dacă este o piesă cu un mesaj destul de dur, care critică comportamentul multor părinţi, spectacolul are happy-end, pentru că, în final, copilul “Margareta“, ajuns la maturitate, după zece ani de consiliere psihologică, se comportă exemplar în relaţia cu soţia şi fiul său. "Piesa aduce în prim-plan disfuncţiile actualei societăţi. Uităm care sînt responsabilităţile noastre, atît la serviciu, cît şi acasă, în cadrul familiei. Foarte mulţi tineri se căsătoresc din principiu şi nu din dragoste", a subliniat regizorul Vincent Masterpaul. De asemenea, regizorul american s-a declarat încîntat de colaborarea cu echipa Naţionalului constănţean, declarînd că actorii cu care a lucrat au fost foarte receptivi şi au ştiut să redea întocmai ideile sale.
"Să spălăm copilul sau facem altul?" este, potrivit lui Vincent Masterpaul, o comedie la limita dintre kitsch şi absurd, dorinţa sa fiind aceea de a face publicul să se gîndească ceva mai mult la ceea ce spune textul. Această piesă de teatru absurd a fost jucată la Constanţa în premieră europeană şi s-a bucurat de un succes răsunător, prestaţia actorilor, subiectul inedit, textul contemporan, viziunea regizorală şi calitatea scenografiei fiind răsplătite cu aplauze îndelungi, flori şi ovaţii.