Marele actor Mihai Fotino, nume reprezentativ al artei dramatice româneşti, a trecut în lumea umbrelor ieri, la vârsta de 83 de ani. Maestrul a încetat din viaţă în jurul orei 15.30, la Spitalul „Elias” din Bucureşti, unde era internat de aproape o săptămână. Anunţul dispariţiei sale a fost făcut şi pe pagina oficială de Facebook a Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), instituţie pe scena căreia Fotino a jucat timp de peste jumătate de secol. „Maestrul Mihai Fotino (Mişu Fotino) a încetat din viaţă în cursul zilei de azi (n.r. - ieri), la vârsta de 83 de ani. În cei peste 50 de ani petrecuţi pe scena TNB, artistul a dat viaţă unor personaje memorabile. Îţi mulţumim, Maestre!”, se arată în mesajul publicat de TNB.
UN ACTOR EXTRAORDINAR Fotino a format cupluri profesionale de excepţie cu Carmen Stănescu şi Ileana Stana Ionescu, inclusiv pe micul ecran. „Am jucat împreună, a fost una dintre cele mai frumoase prietenii”, a spus Ileana Stana Ionescu, la aflarea tristei veşti. „E groaznic. (...) Nu am cuvinte... mai ales că ne întâlneam, ne vedeam, pentru că eram vecini. Era un om minunat, un om extraordinar“, a spus şi actorul Mitică Popescu. „A fost un partener excepţional. N-a jignit niciodată pe nimeni. Era tot timpul dispus să îţi facă un compliment. Un actor de o calitate excepţională”, a spus şi Alexandru Arşinel, care a menţionat că actorul „a absentat forţat” de pe scenă, din cauza unui accident vascular cerebral. „Mihai Fotino provenea dintr-o familie de actori. Tatăl său, Mişu Fotino, a fost un actor foarte bun în perioada interbelică, iar teatrul din Braşov îi poartă numele. La Constanţa nu a jucat. La Bucureşti a jucat şi într-o comedie lirică foarte dragă mie, „Comedie de modă veche”, în două personaje, cu Carmen Stănescu. A avut peste o mie de spectacole la TNB”, a spus consultantul artistic al Teatrului de Stat Constanţa, Anaid Tavitian.
UN RĂSFĂŢAT AL LUMII TEATRALE ŞI NETEATRALE „Am fost atât de răsfăţat de lumea teatrală şi neteatrală încât mă mir că nu mi-am ratat cariera. Câţi copii s-ar putea mândri, ca şi mine, că au fost ţinuţi pe genunchi de marele Iancu Brezeanu, alintaţi de Tudorică Muşatescu şi de alţi buni prieteni ai tatălui meu? Doar că eu nu-i consideram monştri pe aceşti mari actori, ci prieteni, un fel de rude din familia noastră teatrală”, spunea marele actor.
NĂSCUT PENTRU TEATRU Născut pe 14 septembrie 1930, în Bucureşti, maestrul Mihai Fotino, fiu de actor, a debutat la vârsta de şase ani, în anul 1936, în piesa de teatru „Coloniale”, iar din 1952 a fost actor la Teatrul Dramatic din Braşov. Pe scena braşoveană l-a remarcat şi marele regizor Sică Alexandrescu, care a decis să-l aducă la Bucureşti, unde, din 1956, a jucat la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale”.
La cea de-a XIV-a ediţie a galei premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER), din 2006, Mihai Fotino a fost premiat pentru întreaga sa activitate. El a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”, iar în februarie 2004 a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, categoria D - „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ puse în slujba artei scenice şi a spectacolului”.