S-a stins arheologul medievist Panait I. Panait

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Doliu în templul muzei Clio

S-a stins arheologul medievist Panait I. Panait

Eveniment 24 Martie 2015 / 00:00 2824 accesări

Slujitorii muzei Clio trăiesc clipe de profundă tristețe la aflarea veștii că profesorul și arheologul medievist Panait I. Panait (1931-2015) a trecut în veșnicie, pe 21 martie. Inima cercetătorului a încetat să mai bată sâmbătă seară, în timp ce era internat la Spitalul Universitar din București. Avea 83 de ani. Reputatul arheolog, fost director al Muzeului Municipiului București și fost profesor de Istorie medievală la Universitatea „Ovidius”, va fi înhumat astăzi. Slujba de înmormântare este programată de la 12.00, la Biserica „Sfântul Gheorghe cel Nou” din Capitală, singura biserică ctitorită de Constantin Brâncoveanu care se mai află în București. De acest lăcăș prof. univ. dr. Panait I. Panait era profund atașat, deoarece în anii '60 a desfășurat ample cercetări la situl arheologic din zonă, iar în mai 2014 a colaborat la proiectul de desfacere a mormântului Sf. Martir Constantin Vodă Brâncoveanu.

„Regret dispariția profesorului Panait I. Panait, o personalitate complexă a istoriografiei românești din ultimii 50 de ani, cadru didactic prețuit și admirat pentru frumoasele lui cursuri susținute la Facultatea de Istorie și Științe Politice. A fost un mare iubitor al lui Constantin Brâncoveanu, căruia i-a dedicat lucrări de maximă importanță. A fost un profesor iubit și de corpul didactic. Sunt marcat de dispariția lui. S-a bucurat întotdeauna de prețuirea colegilor”, a spus prof. univ. dr. Valentin Ciorbea. „A fost profesorul meu preferat. La primele cursuri, nu notam ceea ce ne spunea, pentru că stăteam și ascultam uimiți, captivați. Iar când ne-a vorbit despre moartea lui Brâncoveanu, noi, toți studenții, am plâns”, își amintește muzeograful dr. Lavinia Gheorghe, de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

„NE-A ÎNVĂŢAT SĂ DESCIFRĂM ISTORIA, SĂ O ÎNŢELEGEM ŞI SĂ O SCRIEM” „Dispariția domnului profesor Panait I. Panait este o mare pierdere pentru sistemul de învățământ universitar românesc, pentru cercetare, pentru muzeografie și arheologie, deopotrivă. Ca fost student al domniei sale, pot să spun că a fost unul dintre dascălii care ne-au învăţat să descifrăm istoria, să o înţelegem şi să o scriem. Şi poate cel mai important atribut al domniei sale este acela că într-un amalgam complex al politicii de globalizare, care a atins, desigur, şi domeniul istoriei, ne-a învăţat să nu ne pierdem conştiinţa naţională şi, cunoscându-ne străbunii, să ne înţelegem mai bine pe noi înşine”, a spus Andreea Atanasiu-Croitoru, cercetător la Muzeul Marinei Române.

   În anul 2011, în semn de mulțumire pentru profesorul și arheologul medievist Panait I. Panait, un colectiv lărgit, format din foști studenți și foști colegi ai săi, a realizat volumul omagial Studia varia in honorem Professoris Panait I. Panait octogenarii”, coordonat de Andreea Atanasiu-Croitoru.

Profesorul Panait I. Panait a salvat din calea buldozerelor comuniste obiecte de patrimoniu, ascunzându-le pentru a putea supravieţui urii „unor oameni fără identitate, fără străbuni, sau pentru a nu ajunge în vilele de protocol unde, de obicei, li se pierdea urma”, după cum spune dr. Andreea Atanasiu-Croitoru, care își amintește că a efectuat cercetări arheologice, alături de mentorul său, la Hârșova.

   În semn de recunoștință pentru activitatea sa pedagogică, Promoţia 1997 a Facultății de Istorie a Universității „Ovidius” din Constanța deplânge trecerea în neființă a Domnului Profesor Panait I. Panait, adevărat dascăl și mentor pentru generații întregi de studenți. „Nu vă vom uita niciodată, Domnule Profesor! Dumnezeu să-l odihnească în Pace!”, spun foștii studenți.

   ORATOR DE O INCONFUNDABILĂ ELOCINŢĂ „Devotat slujitor al muzei Clio, reputat muzeograf şi arheolog medievist, manager cultural destoinic (director al Muzeului Bucureştilor în perioada 1984-1990), iubit şi apreciat dascăl universitar, orator de inconfundabilă elocinţă, distinct intelectual ce a înnobilat adevăratele valori ale Neamului, personalitate de rară discreţie şi delicateţe umană - regretatul dispărut lasă un gol în istoriografia română de astăzi, văduvind, totodată, generaţii de discipoli de îndemnurile şi sfaturile sale ştiinţifice şi de viaţă. Domnul Panait I. Panait, apropiat Muzeului şi Universităţii de la Constanţa, a vegheat până în ultimele clipe, inclusiv de pe patul de suferinţă, pentru transpunerea în viaţă a proiectelor sale ştiinţifice puse în slujba relevării adevărurilor istorice ale Neamului său românesc - între altele, şi devoţiunea sa întru relevarea personalităţii Sf. Martir Constantin Brâncoveanu, ori a mărturiilor de istorie regională medievală şi premodernă, de la Hârşova şi Câmpia Bărăganului, sau din arealul Bucureştilor”, a spus și preşedintele  Filalei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, prof. univ. dr. Stoica Lascu.

Taguri articol


12