S-a stins ceramistul Petru Manea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

S-a stins ceramistul Petru Manea

Cultură 31 Ianuarie 2015 / 00:00 2490 accesări

            Ceramistul constănțean Petru Manea s-a stins din viață,  joi seară, la vârsta de 67 de ani. El a fost găsit fără suflare în atelierul său din bulevardul Mamaia. Vineri seară, sicriul cu trupul său neînsuflețit a fost depus la capela veche a Cimitirului Central. Înmormântarea va avea loc duminică, la Cimitirul Municipal. 

            NĂSCUT LA HUNEDOARA Petru Manea s-a născut 7 iulie 1948, la Hunedoara. A terminat Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Facultatea de Arte Decorative, cu specializarea ceramică (1968-1974). Până să se stabilească la Constanța, în 1982, el a fost designer pentru industria mică la fabrica de porțelan din Curtea de Argeș.

           „Sistemul social existent atunci l-a trimis, în baza repartiției guvernamentale, la Curtea de Argeș, pentru a-și desfășura activitatea în calitate de designer de forme la fabrica de porțelan. Urmarea s-a materializat prin prezența în casele noastre, ale tuturor, a seturilor utilitare de folosință cotidiană remarcabile prin rafinamentul concepției și splendoarea barocă a decorului, născute sub atenta sa îndrumare. Opt ani de activitate în domeniul atât de prețios și pretențios al porțelanului îl vor conduce curând pe artist într-o nouă zonă de manifestare, a lucrărilor de artă ce urmau a fi dezvoltate pe baza acestui special material ceramic”, a spus criticul de artă Alice Dinculescu.

      DIN 1982 LA CONSTANȚA „1982 este anul stabilirii sale la Constanța, astfel încât gruparea incipientă a tinerilor ceramiști, deja existenți aici, crește și oferă publicului contactul cu forme noi ale exprimării artistice, nemaiîntâlnite până atunci. Tehnica prelucrării porțelanului va rămâne o constantă în creația lui Petru Manea chiar dacă pentru a lucra a fost nevoie de numeroase și obositoare deplasări la distanță, în locuri unde exista baza materială necesară operațiunilor specifice de ardere și glazurare a porțelanului. Orașul  Constanța a fost în acel timp beneficiarul unor lucrări de excepție executate de artist, materializate printr-un sistem particular de rezolvare a decorativului pentru o ambianță interioară (hoteluri, clădiri publice, administrative etc.)”, a mai spus criticul de artă Alice Dinculescu.

            Pentru activitatea sa artistică, Petru Manea a fost distins în 1999 cu premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru ceramică.

            „Plecarea dintre noi a plasticianului Petru Manea în seara zilei de 29 ianuarie 2015 lasă multă tristețe și singurătate în breasla ceramiștilor români, care pierde astfel una dintre cele mai sensibile posibilități artistice de exprimare prin intermediul ceramicii”, a conchis Alice Dinculescu.



12