S-a stins din viaţă actorul Şerban Ionescu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Înmormântarea, mâine

S-a stins din viaţă actorul Şerban Ionescu

Cultură 23 Noiembrie 2012 / 00:00 364 accesări

La aproape două săptămâni de la trecerea la cele veşnice a lui Iurie Darie, la vârsta de 83 de ani, un alt mare actor al teatrului şi cinematografiei româneşti, Şerban Ionescu, a părăsit această lume, la numai 62 de ani, când mai avea încă multe de oferit scenei şi marelui ecran. Inima îndrăgitului actor, care, de la sfârşitul anului 2011, a început perfida luptă cu moartea, a încetat să mai bată miercuri seară, în jurul orei 23.30, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde era internat, de marţi, la secţia Terapie Intensivă. Potrivit unor surse, soţia sa, actriţa Magda Catone, cu care se afla în proces de divorţ, a stat la căpătâiul soţului său până în ultimele clipe, insistând ca acesta să primească marţi, de la preotul spitalului, ultima Împărtăşanie.

ULTIMELE OMAGII Cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu marelui actor o pot face astăzi, în intervalul orar 08.00-15.00, la biserica Batiştei. Apoi, în jurul orei 17.00, sicriul cu trupul neînsufleţit va fi depus în foaierul Sălii Media a Teatrului Naţional Bucureşti. Înmormântarea va avea loc mâine, la Cimitirul Bellu din Capitală, slujba religioasă urmând să se desfăşoare începând cu ora 14.00.

Cu siguranţă, constănţenii, şi nu numai ei, şi-l aduc bine aminte pe Şerban Ionescu din cele trei reprezentaţii ale spectacolului „Dineu cu proşti”, de Francis Veber, în regia lui Ion Caramitru, unde actorul părea că îşi joacă propriul rol, cel al suferindului Pierre, iniţiatorul celebrelor festinuri. În primele zile ale lunii ianuarie, un comunicat al Teatrului Naţional Bucureşti (TNB) anunţa că, indisponibil din probleme de sănătate, rolul interpretat atât de convingător de Şerban Ionescu va fi preluat de regizorul Ion Caramitru. În această formulă reînnoită, două spectacole s-au jucat, anul acesta, la Constanţa, însă publicul care a revăzut comedia a rămas cu nostalgia acelui Pierre redat de Şerban Ionescu. „Dineu cu proşti” a fost ultimul spectacol al lui Şerban Ionescu, care se pregătea să părăsească această lume. Iniţial, medicii l-au diagnosticat cu borelioză, o boală gravă cauzată de muşcătura de căpuşă, însă doctorii din Germania i-au dat, în această vară, cumplitul verdict: scleroză amiotrofică, o boală incurabilă.

Directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, Gheorghe Ungureanu, amfitrionul celebrelor „Dineuri”, îşi aminteşte că, la ultima reprezentaţie a comediei de la Constanţa, în biroul său, artistul îi mărturisise că nu se simţea bine, dar că acesta promitea că se va întrema. „Era un om puternic. Nu am crezut nicio clipă că se va stinge atât de repede”, a spus Gheorghe Ungureanu.

Pe scena Casei de Cultură, Şerban Ionescu a mai fost, în februarie 2011, preşedintele comitetului de bloc, Schwonder, în „Inimă de câine”, de Mihail Bulgakov.

CONDOLEANŢE În memoria colegilor de breaslă, Şerban Ionescu a rămas un „om minunat” şi un mare actor. Vestea morţii sale i-a bulversat pe ei, pe public, dar şi pe guvernanţi. Într-o postare pe Facebook, primul-ministru Victor Ponta, care, în luna mai, a alocat o sumă din fondul de rezervă pentru tratamentul actorului, a scris: „România este mai săracă începând de astăzi, când o altă flacăra vie a teatrului şi filmului românesc a ales să se stingă şi să părăsească scena. (...) Vă propun să îl avem în faţa ochilor noştri pe Ion, de Liviu Rebreanu, rol pe care domnul Ionescu l-a jucat atât de bine, de memorabil, de autentic. Dumnezeu să îl ierte şi să îi ofere lui Şerban Ionescu odihna pe care a căutat-o în aceste ultime clipe”.

De asemenea, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Puiu Haşotti, transmite sincere condoleanţe apropiaţilor actorului şi celor care l-au cunoscut şi apreciat pe acest „bărbat frumos ca bradul, actor unic, egal cu el însuşi, sarea pământului care a dat gust şi plăcere micilor bucurii ale vieţii transpuse în multele spectacole de teatru şi în filmele în care a juca”.



12