Cunoscutul istoric şi profesor Radu Florescu, diplomat şi filantrop, stabilit de ani buni în America, a încetat din viaţă duminică, în localitatea franceză Antibes, la vârsta de 88 de ani.
Născut în 1925, la Bucureşti, Radu R. Florescu a părăsit România la vârsta de 13 ani, cu doar câteva zile înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, alăturându-se familiei sale la Londra, unde tatăl lui era diplomat. Educat la Universitatea Oxford, românul a devenit cunoscut în întreaga lume cu bestsellerul publicat în 1972, „În căutarea lui Dracula”, scris împreună cu Raymond McNally şi tradus în 15 limbi străine.
Scrierile lui Florescu au trezit interesul istoricilor, folcloriştilor, iubitorilor de film, scenariştilor şi fanilor legendelor cu vampiri din întreaga lume. Fiind un descendent indirect al domnitorului Vlad Ţepeş - Maria, una dintre înaintaşele profesorului, a fost căsătorită cu fratele lui „Dracula”, Radu cel Frumos, în secolul al XV-lea -, cărţile lui Florescu s-au bucurat de succes. Profesor emerit de istorie la Boston College, Florescu a fost mentorul a zeci de studenţi şi masteranzi, mulţi dintre ei devenind profesori de istorie română şi balcanică la universităţi din SUA, Europa şi India.
Înainte de 1989, Radu R. Florescu a fost consilierul senatorului Edward Kennedy, în privinţa României, şi consilier în Departamentul de Stat al SUA. La vestea morţii sale, fostul congresman american Patrick Kennedy a declarat: „Profesorul Florescu a fost o punte de legătură necesară între Statele Unite şi România, un sfătuitor înţelept al tatălui meu (n.r. - senatorul Edward Kennedy) în privinţa relaţiilor cu ţările balcanice şi un adevărat gentleman, care a sprijinit întotdeauna studenţii români de la facultăţile din Boston”.