S-a stins pictorul constănţean Constantin Georgescu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

S-a stins pictorul constănţean Constantin Georgescu

Cultură 27 Decembrie 2013 / 00:00 2140 accesări

Un mare artist plastic din spaţiul tomitan, Constantin Georgescu, s-a stins din viaţă în tainica noapte a sărbătorii Crăciunului, la vârsta de 87 de ani. Despre pictorul Constantin Georgescu îşi aminteşte cu regret cunoscutul critic de artă Alice Dinculescu, care a vorbit despre artistul constănţean „retras parcă dintotdeauna în miracolul existenţei sale interioare, existenţa dedicată infinitului vieţii exterioare. Către acest mister şi frumuseţe şi-a îndreptat Constantin Georgescu esenţa întrebărilor, analizei şi interpretării sale creatoare. Aparent nu l-a mai interesat înţelegerea lucrurilor, dar semnificaţiile lor profunde i-au modulat continuu formula estetică, păstrându-i nealterate bucuria şi candoarea admiraţiei. Artisul a fost şi rămâne în comunitatea breslei constănţene expresia unei extraordinare tinereţi, pentru care lumea întreagă nu semnifica altceva decât o continuă bucurie şi un zâmbet al unei înţelegeri superioare“.

BIOGRAFIE Constantin Georgescu s-a născut pe 16 aprilie 1926, la Costeşti - Buzău. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, Secţia artă monumentală (1954-1959). În 1959 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) din România şi din acelaşi an, timp de aproape zece ani, a fost muzeograf principal la Muzeul de Artă din Constanţa. Între 1964 şi 2000 a participat la numeroase expoziţii organizate de grupul local al UAP la: Mamaia, Constanţa, Medgidia, Tulcea, Galaţi, Iaşi, Eforie, Odessa, Baku, Cernavodă, Bucureşti, Yokohama, Cluj.

A executat lucrări de artă monumentală la Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, la Fabrica de antibiotice Iaşi, la Planetariul din Constanţa - compoziţie exterioară ceramică, la Spitalul Judeţean Constanţa - decoraţie în marmură şi mozaic, la Saturn, pentru două hoteluri - decoraţii exterioare din moduli de ciment şi praf de marmură. Are lucrări în muzee de artă din Constanţa, Tulcea, Bucureşti, precum şi în colecţii particulare din România, Franţa, Italia, Belgia, Suedia, Germania, Israel, Elveţia şi Statele Unite ale Americii.



12