S-a strîns cureaua pe buget

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

S-a strîns cureaua pe buget

Eveniment 30 Ianuarie 2009 / 00:00 852 accesări

Forma finală a proiectului bugetului naţional 2009 a fost aprobată, aseară, de Guvern, iar la finalul şedinţei, premierul Emil Boc a declarat că proiectul bugetului va fi discutat luni cu partenerii sociali, pentru a i se aduce eventuale modificări înainte să fie transmis Parlamentului. În cazul în care partenerii sociali vor solicita anumite modificări ale bugetului, Guvernul ar urma să se reunească într-o nouă şedinţă, pentru a include amendamentele. Conform afirmaţiilor premierului, proiectul bugetului naţional are ca principal scop contracararea efectelor crizei economice mondiale, fiind axat în principal pe reducerea cheltuielilor de personal din administraţia publică, intensificarea protecţiei sociale şi sporirea investiţiilor în infrastructură. Guvernul estimează o decelerare a ritmului de creştere economică, de la 7% la 2%. În bugetul acestui an, guvernul ţinteşte o creştere economică de 2,5%, un deficit de 2%, o rată a inflaţiei de 5% şi se bazează pe un PIB de 144,7 miliarde euro, cu bugetul constituit din 56,1 miliarde euro.

Măsuri economice

Boc a precizat că Executivul a adoptat o serie de măsuri pentru contracararea crizei financiare, prima dintre acestea vizînd alocarea a 20% din bugetul anului 2009 pentru investiţia publică în infrastructură - transporturi, mediu, sănătate, învăţămînt, reabilitare termică a blocurilor, drumuri judeţene, alimentare cu apă. În altă ordine de idei, Guvernul va plăti datoriile moştenite de la fostul Cabinet, pentru a evita falimentarea agenţilor economici care au executat lucrări şi nu şi-au primit contravaloarea contractelor şi va pune accent pe absorbţia de fonduri europene. Alte măsuri constau în neimpozitarea profitului reinvestit, posibilitatea compensării TVA de recuperat cu cel de plătit şi în lunile ulterioare lunii în care s-au depus cererile de restituire sau după expirarea termenului de 45 de zile, scutirea angajatorilor de la plata contribuţiilor de asigurări sociale pentru personalul trimis în şomaj tehnic, pentru maximum trei luni. Totodată, Guvernul intenţionează capitalizarea CEC şi Eximbank, pentru a constitui resurse financiare pentru sprijinirea IMM-urilor. De asemenea, se are în vedere suprataxarea produselor de lux şi taxarea la nivel european a jocurilor de noroc. O altă măsură a Guvernului vizează continuarea programului \"Rabla\", prima de casare fiind de 3.800 de lei, de la 3.000 lei. Începînd din acest an sînt incluse şi automobilele vechi de 12 ani, faţă de anii trecuţi cînd erau admise în program doar cele care nu depăşeau 10 ani vechime. Prin Program se aşteaptă ca, în 2009, 60.000 de maşini vechi, cu grad mare de poluare, să fie înlocuite cu unele noi. Înfiinţarea Fondului de garantare a creditelor pentru IMM, alocarea prin bugetul de stat a aceluiaşi volum de fonduri pentru promovarea exporturilor ca în 2008 şi majorarea contribuţiei statului pentru susţinerea exportului, susţinerea fpomării profesionale sînt alte politici anti-criză propuse de Guvern în proiectul bugetului naţional 2009.

Politică salarială şi de pensii

În domeniul protecţiei sociale şi majorărilor salariale, anul 2009 poate fi considerat anul 5%. Atît pensiile cît şi salariile bugetare vor fi crescute cu acest procent, reprezentînd rata inflaţiei. Emil Boc a anunţat instituirea unei pensii sociale minime: „Vom institui, în două tranşe, o pensie socială minimă de 350 de lei”. Tot în două tranşe vor fi majorate cu 5% salariile şi pensiile. Pensia minimă garantată de stat va creşte în luna aprilie la 300 lei şi va ajunge la 350 lei în luna octombrie, iar salariile bugetarilor vor creşte cu 2% din 1 aprilie şi cu încă 3% în luna octombrie. O altă măsură a cabinetului Boc vizează compensarea cu 90% a medicamentelor pentru pensionarii cu pensie mai mică de 600 de lei, cu fonduri provenite din taxa pe viciu.

O primă măsură de economisire a banului public aprobată de guvernanţi vizează reduceri drastice ale cheltuielilor cu personalul bugetar. „Cheltuielile de personal au fost scăpate de sub control în România. În acest an, nu vom putea acorda prime. Obiectivul Guvernului este de a strînge cureaua acolo unde se poate”, a declarat Boc. Concret, cheltuielile de personal vor fi reduse cu 20% în administraţia centrală, fiind posibil să se ajungă chiar la concedieri. Orele suplimentare vor fi compensate cu timp liber şi nu se vor mai acorda prime sau sporuri. Ministerul Educaţiei urmează să beneficieze, în 2009, de un buget de 6% din PIB. Profesorii ar putea beneficia în 2009 şi de sporuri salariale, dar acestea vor fi condiţionate de reforma în sistem şi performanţa profesională.

Sindicaliştii ameninţă cu proteste

Imediat după anunţarea politicilor bugetare stabilite de Guvern pentru acest an, sindicatele din educaţie au anunţat că nu sînt de acord cu majorarea salariilor cadrelor didactice cu 5% şi ameninţă cu proteste. Preşedintele Federaţiei \"Spiru Haret\", Gheorghe Isvoranu, a declarat că nu consideră \"fezabilă\" oferta Guvernului şi a ameninţat că dacă se aplică doar o majorare de 5%, în condiţiile în care salariile cadrelor didactice ar trebui să fie majorate cu 50%, potrivit legii aprobate anul trecut de Parlament, vor ieşi în stradă. Federaţia Salariaţilor din Administraţia Publică Centrală şi Locală din România COLUMNA, reprezentativă la nivel de ramură Administraţie Publică, a înaintat premierului Emil Boc o adresă prin care solicită Guvernului României majorări salariale, se arată într-un comunicat de presă semnat de liderul sindical Sorin Stan. Sindicaliştii cer majorarea salariilor pentru funcţionarii publici şi personalul contractual pe trepte de venit, respectiv 20% pentru salariile cuprinse între 640 şi 700 lei, 15% pentru salariile cuprinse între 701 şi 1.000 lei, 10% pentru salariile cuprinse între 1.001 şi 1.500 lei şi 5% pentru salariile cuprinse între 1.501- 4.000 lei. Totodată, sindicaliştii cer acordarea sporului de stabilitate, avînd în vedere plecările masive ale specialiştilor din instituţiile publice şi apariţia unei legi prin care să se interzică sau să se limiteze cumulul pensiei cu salariul în instituţiile publice. În cazul în care nu vor avea un răspuns privind începerea discuţiilor pe aceste solicitări, Federaţia Salariaţilor din Administraţia Publică Centrală şi Locală din România COLUMNA va începe procedurile declanşării de acţiuni sindicale. La rîndul lor şi pensionarii resping propunerea de majorare a pensiilor cu cinci la sută, în două tranşe.

Ionela HALCIUC, Cristian MARIN



12