S-a terminat „ascunselea în insolvenţă“!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O lege mai aspră

S-a terminat „ascunselea în insolvenţă“!

Eveniment 19 Septembrie 2013 / 00:00 935 accesări

PROCEDURA, ACCELERATĂ Noua lege a insolvenţei este aproape gata. Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Justiţiei să încheie dezbaterea proiectului, astfel încât documentul să fie adoptat săptămâna viitoare şi transmis Parlamentului. Ponta a reluat ideea că multe firme se folosesc de procedura actuală a insolvenţei pentru a frauda statul: „Avem nevoie de Codul insolvenţei. Sunt prea mulţi care se ascund în incapacitate de plată, care nu plătesc nicio taxă de un an, de doi ani... e şi normal ca ceilalţi, care plătesc taxe, să spună „Domn’e, noi de ce mai plătim, când ăştia de alături, care ne mai dau şi lecţii despre cum trebuie organizată România, scapă de orice taxă?””, a spus Ponta, în şedinţa de Guvern. El a adăugat că evaziunea fiscală este ascunsă „sub haina insolvenţei”, iar foarte multe societăţi private se trezesc că un debitor intră în incapacitate de plată atunci când este somat să-şi achite facturile. Lucrurile se vor schimba însă, odată cu adoptarea noii legi. Ea va proteja creditorii la începutul procedurii insolvenţei, iar debitorii vor putea cere insolvenţa doar dacă valoarea creanţei este de minimum 90.000 lei, nu indiferent de sumă, ca în prezent. În plus, creditorii vor putea cere insolvenţa debitorilor într-un termen de trei ori mai scurt, de 30 zile.

FĂRĂ FENTE În contextul scăderii veniturilor bugetare din impozitul pe profit, premierul Victor Ponta declara, în aprilie, că există multe firme care intră în insolvenţă pentru că, neavând asigurat un flux de creditare, nu reuşesc să facă faţă obligaţiilor pe care le au atât faţă de bugetul de stat, cât şi faţă de alţi furnizori. „Totuşi, sunt şi firme care intră cu rea-credinţă în insolvenţă, pentru a nu mai plăti niciun fel de taxă sau impozit, motiv pentru care trebuie accelerată modificarea legii incapacităţii de plată”, mai spunea premierul. Tocmai de aceea, în noua lege, perioada de observaţie din cadrul procedurii simplificate de insolvenţă, care permite intrarea direct în faliment a unui debitor care nu-şi mai poate plăti datoriile, va fi redusă substanţial, de la 50 la cel mult 20 de zile. De asemenea, noul Cod va egaliza şi regimul deschiderii procedurii de insolvenţă în cazul concursului dintre cererea debitorului şi cea a creditorilor. În prezent, cererile depuse de debitori sunt judecate în cinci zile, iar cele ale creditorilor - într-un timp mult mai lung. Astfel, debitorii controlează perioada de început a insolvenţei şi au timp să-i fenteze pe cei cărora le datorează bani. Potrivit noii legi, cererile formulate de creditori se vor anexa automat la cea depusă de firma datornică.

VINOVAŢII SĂ PLĂTEASCĂ! Nu în ultimul rând, legea nouă îi va taxa aspru pe cei care se fac vinovaţi de intrarea în incapacitate de plată a unei firme. Astfel, ei ar putea fi obligaţi să acopere din propria avere, parţial sau integral, datoriile societăţii respective şi nu vor mai avea dreptul să ocupe poziţia de administrator la alte companii timp de zece ani de la data hotărârii judecătoreşti definitive. Mai exact, „vor fi consideraţi vinovaţi cei care au folosit bunurile sau creditele firmei în folosul propriu sau al unei alte persoane, au făcut acte de comerţ în interes personal, sub acoperirea firmei, au dispus continuarea unei activităţi care ducea în mod vădit către insolvenţă, au ţinut contabilitate fictivă sau au deturnat activele firmei”. Aşteptăm acum şi o lege a falimentului personal, care să ne pună în linie cu restul Europei.



12