După mai bine de doi ani de discuții și dezbateri, intenția autorităților locale din Constanța cu privire la restricționarea accesului auto în Zona Peninsulară s-ar putea concretiza, în sfârșit. Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de marți, 31 iulie, se află și regulamentul de acces în Zona Peninsulară, care până de curând a fost supus mai multor dezbateri. De altfel, recent, primarul Decebal Făgădău anunța că și-ar dori ca anul acesta să intre în vigoare noile modificări. Poate chiar în mijlocul sezonului estival. „Anul acesta, cu siguranță va fi restricționat accesul în Zona Peninsulară. Cred că modificările vor intra în vigoare chiar din timpul sezonului estival. Avem două posibilități. Una este să închidem total și a doua este să păstrăm câteva artere pentru traficul rutier. Încă am discuții cu operatorii economici. Le înțeleg neîncrederea, dar pe de altă parte le recomand să vorbească cu alți agenți economici care activează în zone cu circulațe eminamente pietonală. Zonele pietonale au generat o valoare adăugată mult mai mare afacerilor din zonă”, declara Făgădău în urmă cu câteva săptămâni.
DEZBATERI ÎNCINSE
Amintim că, restricționarea accesului auto în Peninsulă a încins spiritele în rândul agenților economici care își desfășoară activitatea în zonă. La dezbaterea publică ce a avut loc la sfârșitul anului trecut, patronii de restaurante, cafenele și terase care funcționează în zonă și-au exprimat temerile cu privire la faptul că, dacă accesul auto se va restricționa, vor fi nevoiți să își închidă afacerile pentru că nu vor mai avea clienți. Pe de altă parte, unii locuitori văd cu ochi buni restricționarea accesului auto în Zona Peninsulară. Reprezentanții autorităților locale au spus, la rândul lor, că o reglementare privitoare la interzicerea accesului în centrul istoric al Constanței este necesară pentru a ne alinia la standardele europene, iar orașele care au implementat un asemenea sistem au început tot din acest stadiu.
CUM AR PUTEA FI DELIMITATĂ ZONA
Deocamdată, proiectul de hotărâre ce cuprinde regulamentul în forma finală. Cu toate acestea, ultimul draft al documentului prevedea faptul că străzile din Peninsulă vor fi împărțite în două categorii: exclusiv pietonale și ocazional carosabile. Prima categorie reprezintă zonele în care nu se va putea intra cu mașina decât în situații excepționale, cum sunt organizarea unor evenimente culturale și sociale, lucrări de reparații și construcții în infrastructură și intervenții pentru situații de urgență. Regulamentul desemnează ca zone exclusiv pietonale faleza de la Cazino, Piața Ovidiu și bulevardul Tomis, pe segmentul cuprins între strada Vasile Alecsandri și strada Sulmona, precum și cel cuprins între strada Sulmona și Piața Ovidiu. Din această categorie mai face parte și un segment din strada Vasile Canarache, cuprins între str. Petru Rareș și Piața Ovidiu. În cea de-a doua zonă, cea preponderent pietonală și ocazional carosabilă, vor avea acces autoturismele rezidenților, cele care asigură aprovizionarea unităților de alimentație publică din zonă, cele utilizate pentru servicii publice și cele de intervenții în caz de urgență. Străzile care fac parte din această categorie sunt următoarele: C.A. Rosetti, Vasile Alecsandri, Aristide Karatzali, Mircea cel Bătrân (segmentul cuprins între strada Vasile Alecsandri și Piața Ovidiu), Traian (segmentul cuprins între strada Vasile Alecsandri și Piața Ovidiu), Poștei, Ecaterina Varga (între străzile Vasile Alecsandri și Callatis), Mircea cel Bătrân (segmentul cuprins între str. Vasile Alecsandri și Piața Ovidiu), Francisc Reiner, Căpitan Vasile Țurcanu, Callatis, Vântului, Marcus Aurelius, Doinei, Sulmona, Petru Rareș, Dimitrie Cantemir, Orientului, Vasile Canarache (segmentul cuprins între str. Termele Romane și str. Petru Rareș), Ovidiu, Nicolae Titulescu, Dianei, Arhiepiscopiei, Revoluției 22 Decembrie 1918, Crângului, 9 Mai, Maior Gheorghe Șonțu, Remus Opreanu, Cristea Georgescu, Ion Theodorescu Valahu, Grigore Tocilescu, Constantin Brâncoveanu, Krikor H. Zambaccian, Horia și Profesor Doctor Ioan Cantacuzino. Zona ocazional carosabilă va fi marcată special, iar accesul se va face în baza unor permise speciale. Potrivit Primăriei Constanța, vor fi eliberate documente de acces separate pentru fiecare categorie în parte. Au posibilitatea să solicite un asemenea act persoanele care locuiesc în Peninsulă, reprezentanții societăților comerciale și instituțiilor care își desfășoară activitatea în zona peninsulară și Piața Ovidiu, cei care trebuie să participe la evenimentele organizate în zonă, cei care asigură aprovizionarea magazinelor și unităților de alimentație publică, reprezentanții instituțiilor care asigură servicii publice și persoanele care se regăsesc în alte situații excepționale.