S-a trecut la decapitarea managerilor de spitale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Legea-i… lege Nu şi-au coordonat bine bugetele, afară!

S-a trecut la decapitarea managerilor de spitale

Eveniment 11 Noiembrie 2013 / 00:00 1179 accesări

Aşa cum a promis, potrivit prevederilor legale, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a trecut la “decapitarea” managerilor de spitale care nu au gestionat aşa cum trebuie activitatea unităţilor sanitare pe care le conduc. Astfel, conform Legii nr. 194/2013 pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, contractul de management şi, respectiv, contractul de administrare încetează „în cazul existenţei a trei luni consecutive de plăţi restante a căror vechime este mai mare decât termenul scadent de plată, respectiv a arieratelor, conform prevederilor legale sau contractuale”. “În urma analizelor şi evaluărilor trimestriale ale managerilor unităţilor sanitare cu paturi din subordinea Ministerului Sănătăţii (MS), precizăm faptul că cinci spitale au înregistrat arierate timp de trei luni consecutiv: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Spitalul CFR Constanţa, Spitalul Clinic CF Iaşi, Spitalul de Urgenţă „Sf. Pantelimon“ Focşani şi Spitalul Comunal Vidra”, se arată într-un comunicat al MS. Ca urmare a acestor analize, au fost întreprinse următoarele: ministrul Sănătăţii a semnat ordinul de demitere a managerului Spitalului de Urgenţă „Sf. Pantelimon“ Focşani, ca urmare a înregistrării de datorii către furnizorii de bunuri şi servicii timp de trei luni consecutiv.

DORINŢA SINDICALIŞTILOR, ÎMPLINITĂ De asemenea, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj şi-a depus demisia din august 2013, spitalul fiind condus de un manager interimar până în octombrie 2013. La rândul său, managerul Spitalului Comunal Vidra şi-a depus demisia. În prezent, se află în procedură de reevaluare managerii de la Spitalul CF Constanţa, dr. Dorel Oprea, foarte controversat în ultimii ani, şi cel al Spitalului Clinic CF Iaşi, ale căror arierate au fost reeşalonate, conform deciziilor emise de direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, potrivit MS.

DATORII IMENSE DE ANI BUNI Precizăm că Spitalul Clinic Căi Ferate (CF) Constanţa înregistra, încă din 2012, o datorie imensă, respectiv de 5.343.751 lei, potrivit sindicaliştilor unităţii sanitare. Încă de atunci, când spitalul mai era sub umbrela Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), reprezentanţii Sindicatului Medico-Sanitar Feroviar (SMSF) Constanţa au înaintat secretarului general adjunct în MTI, Mircea Cristian Staicu, o sesizare punctuală a gravelor deficienţe. Ei anticipau că, în perioada următoare, spitalul se va confrunta cu probleme financiare majore atât în privinţa plăţii salariilor, cât şi a furnizorilor şi a obligaţiilor către bugetul de stat. În scrisoarea adresată oficialului din MTI, sindicaliştii explicau motivele pentru care s-a ajuns în situaţia fără precedent, ei cerând demisia managerului dr. Oprea.

PROPUNERI DE REDUCERE A CHELTUIELILOR, INUTILE Sindicaliştii au propus în repetate rânduri reducerea cheltuielilor prin renunţarea la clădirea ce aparţine Administraţiei Portului Constanţa şi pentru care s-au plătit sume uriaşe de-a lungul timpului. Astfel, în 2009, numai chiria a fost de 38.586 lei; energia electrică - 6.117, energia termică - 92.444 lei, apa canal - 7.497 lei, totalul ridicându-se la 144.644 lei. Şi în 2010 cheltuielile au fost importante, numai pentru chirie achitându-se suma de 39.405 lei. Evident, în 2011, preţul utilităţilor a crescut, deci şi al cheltuielilor. Chiar dacă sindicaliştii au propus mutarea secţiei Medicală I ce funcţionează în respectiva clădire în cea de pe b-dul 1 Mai, demonstrându-se şi o reducere a cheltuielilor cu 100.000 de lei pe an, conducerea nu a răspuns favorabil. Şi atenţionările sindicaliştilor au tot continuat, însă totul a fost în zadar. Vocile lor au rămas, de fiecare dată, fără ecou. O dispoziţie care i-a lăsat fără grai pe medicii Spitalului CF, expusă la acea vreme şi în paginile ziarului nostru, făcea referire la decizia din 28 februarie 2012. Managerul unităţii, dr. Oprea, decidea ca în acel an medicii să realizeze 27 de cazuri de internare continuă şi 18 cazuri de internare de zi. La art. 3 din decizia managerului, se menţiona că decizia este una obligatorie, iar nerespectarea ei va atrage după sine diminuarea salariului. Cu alte cuvinte, doctorii să vină cu pacienţii de acasă. În replică, dr. Oprea susţinea că deciziile au fost luate pentru responsabilizarea cadrelor medicale, întrucât toţi au aceleaşi salarii şi, deci, trebuie să aibă prestaţii medicale aproape egale.



12