„Să trimitem în PE oameni mândri că sunt români“ (I)

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În exclusivitate pentru „Telegraf”. Interviu cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea

„Să trimitem în PE oameni mândri că sunt români“ (I)

Eveniment 08 Mai 2014 / 00:00 1095 accesări

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, omul care a iniţiat în Parlamentul României procedurile privind codul de conduită al demnitarilor, într-o ţară în care dialogul de maidan se confundă cu discursul politic, şi-a petrecut o parte din minivacanţa de 1 Mai pe litoral. Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate cotidianului „Telegraf“, Zgonea a atins numeroase subiecte fierbinţi ale acestei perioade, de la campania pentru europarlamentare la lipsa de etică a unor politicieni, de la turism la descentralizare administrativă şi de la fonduri europene la acţionariatul Portului Constanţa. Redăm astăzi o primă parte a interviului, care va fi continuat în ediţia de mâine a cotidianului „Telegraf“.

Reporter: De ce aţi ales litoralul pentru 1 Mai şi nu aţi mers la munte sau în altă parte?

Valeriu Zgonea: A fost o decizie foarte simplă. Mi-am propus ca până pe 25 mai să merg în cât mai multe locuri din ţară şi să le spun oamenilor de ce sunt importante alegerile europarlamentare. De ce trebuie să trimitem în Parlamentul European o echipă cât mai bună de oameni capabili să se lupte pentru România, pentru drepturile cetăţenilor noştri şi pentru fondurile europene care ne revin.

Şi am ales să încep cu oraşul Constanţa pentru că acesta este un exemplu elocvent în ceea ce priveşte capacitatea autorităţilor locale de a accesa fonduri europene care să asigure dezvoltarea comunităţii. Fie că vorbim despre cele trei pasarele pietonale şi parcarea supraetajată din Mamaia, despre promenadele turistice noi, despre pistele pentru biciclete sau modernizarea centrului vechi, toate sunt proiecte realizate cu bani europeni. Iar asta înseamnă sute locuri de muncă pentru oamenii de aici, zeci de milioane de lei în taxe şi impozite care se întorc la bugetul local.

Rep.: Aţi amintit de alegerile europarlamentare din 25 mai. De ce trebuie să iasă oamenii la vot? Care este importanţa acestor alegeri pentru oamenii de rând?

V.Z.: În primul rând, v-aş ruga să vă amintiţi cum era înainte să intrăm în Uniunea Europeană, înainte de 2007. Cred că mai ţineţi minte cozile la vize sau la vamă, sau în aeroport când trebuia să ne îngrămădim cu toţii la cozile non-UE. Acum putem să circulăm liber, fără restricţii, iar în cel mai scurt timp, barierele vamale vor dispărea cu totul în momentul în care vom intra în spaţiul Schengen. Faceţi o comparaţie între numărul de studenţi români care plecau cu burse la studii în străinătate înainte de aderarea la UE şi numărul celor care pleacă acum. Astăzi, aproape că fiecare dintre noi cunoaşte cel puţin un tânăr care a fost plecat cu o bursă de studii în străinătate.

Gândiţi-vă la subvenţiile pe care le primesc agricultorii sau la banii europeni care vin prin programele operaţionale. În toată ţara sunt afaceri mari şi mici care funcţionează datorită fondurilor europene. Sunt oameni care au o slujbă pentru că afacerea unde lucrează a fost înfiinţată sau dezvoltată cu fonduri europene. Sunt şcoli, spitale şi cămine de bătrâni care au fost modernizate cu fonduri europene. Sunt comune şi oraşe care au apă şi canalizare pentru că autorităţile publice au atras fonduri europene.

Toate aceste lucruri se întâmplă pentru că suntem membri ai UE. Toate deciziile privind banii europeni, programele operaţionale şi drepturile noastre, ca cetăţeni europeni, se iau la Bruxelles şi la Strasbourg. Sunt decizii pe care le resimţim în viaţa noastră de zi cu zi şi este important să avem un cuvânt de spus atunci când se iau aceste decizii.

De aceea, este important să avem o reprezentare cât mai bună în Parlamentul European. Iar acest lucru înseamnă, pe de-o parte, oameni capabili şi, pe de altă parte, apartenenţa la o familie politică europeană puternică. PSD le are pe amândouă.

Rep.: De ce ar vota lumea cu PSD şi nu cu alt partid?

V.Z.: Pentru că lista pe care Alianţa PSD-PC-UNPR o propune românilor cuprinde oameni care au reprezentat România cu cinste, onestitate şi seriozitate prin activitatea lor şi a căror muncă se poate măsura în rezultate concrete. Oameni cum sunt Ecaterina Andronescu, Dan Nica, Ioan Mircea Paşcu, Daciana Sârbu sau Corina Creţu formează o echipă care a promovat peste tot România, care s-a luptat pentru români, o echipă căreia nu îi este ruşine de România, o echipă de oameni mândri că sunt români.

Pe 25 mai, noi, cu toţii, vom avea de ales între tăierile de salarii şi disponibilizările promovate în numele austerităţii de popularii europeni şi aliaţii lor din România, Traian Băsescu, Vasile Blaga şi Elena Udrea, şi modelul bunăstării, al social democraţilor europeni, bazat pe creştere economică sustenabilă, sprijin pentru tineri şi pentru cei vulnerabili şi încurajarea întreprinzătorilor. PSD-PC-UNPR guvernează, în prezent, după acest model, iar România a avut anul trecut una dintre cele mai mari creşteri economice din UE şi una dintre cele mai mici rate ale şomajului.

Va urma



12