SABER GUARDIAN 17 este în plină desfășurare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SABER GUARDIAN 17 este în plină desfășurare

Eveniment 12 Iulie 2017 / 18:39 1793 accesări

Militarii din Forțele Navale Române participă la Exercițiul multinațional SABER GUARDIAN 17, cel mai mare exercițiu militar din istoria modernă a României, care se desfășoară în perioada 10-22 iulie.

10 nave de luptă și de sprijin logistic, 12 ambarcațiuni și 18 mijloace terestre de luptă ale Forțelor Navale Române desfășoară, alături de aproximativ 25.000 de militari români și străini numeroase acțiuni, pe mare, pe uscat și în aer, în cadrul celor șase secvențe ale exercițiului SABER GUARDIAN 17, planificate la Cincu, Râureni, Bordușani, Capu Midia, Mihail Kogălniceanu și Babadag.

La Bordușani, în județul Ialomița, pe Dunăre, marinarii militari participă la o secvență de forțare a traversării unui curs major de apă de către o grupare ostilă. Conform scenariului fictiv al exercițiului SABER GUARDIAN 17, pachetul de forțe al Marinei Militare Române este alcătuit dintr-un monitor fluvial, două vedete blindate fluviale, două vedete dragoare fluviale, dar și dintr-un detașament de scafandri fluviali, un pluton de infanterie marină și o structură de comandă.

Pe mare, într-un raion maritim din zona Capu Midia, o grupare navală alcătuită dintr-o corvetă, două dragoare maritime și un remorcher maritim asigură raionul de lansare a rachetelor sol-aer și aer-aer, acțiune ce face parte din secvența TOBRUQ LEGACY. Concomitent cu acțiunea de pe mare, la Babadag, are loc secvența "Mărășești", unde Forțele Navale Române participă cu două plutoane de infanterie marină, care vor desfășura acțiuni de luptă specifice zonei lagunare, iar la Mihail Kogălniceanu, unde este organizat Spitalul de campanie – MASCAL, militarii din Forțele Navale Române vor participa la un exercițiu secvențial de evacuare a răniților pe cale aeriană.

Obiectivul principal al Exercițiului multinațional SABER GUARDIAN 17 este întărirea capacității de reacţie şi de descurajare a țărilor aliate și partenere într-un scenariu de apărare colectivă, prin exersarea proiectării forţei. Exercițiul este cea mai amplă şi mai complexă activitate multinaţională de pregătire din anul 2017. La acesta participă aproximativ 25.000 de militari și peste 2.000 de mijloace de luptă din 22 de ţări aliate şi partenere, ceea ce arătă gradul ridicat de interoperabilitate al militarilor din aceste state.

Exercițiul se desfășoară pe teritoriul Bulgariei, României și Ungariei, aproximativ 17.000 de militari fiind desfășurați în România. În această vară, în regiunea Mării Negre, sunt programate 18 exerciţii internaţionale, la care participă aproximativ 40.000 de militari din 22 de ţări aliate şi partenere. Activităţile de instruire comună pentru apărarea colectivă, testarea şi dezvoltarea capacităţilor de apărare şi de descurajare contribuie la creşterea interoperabilităţii forţelor armate și demonstează angajamentul SUA și al aliaţilor şi partenerilor pentru asigurarea securităţii şi stabilităţii în Regiunea Mării Negre. SABER GUARDIAN 17 este planificat de către Comandamentul Forţelor Armate ale SUA în Europa (USEUCOM) şi este condus de Forţele Terestre ale Statelor Unite în Europa (USAREUR). În plan national, exercitiul reprezintă o concretizare a prevederilor Parteneriatului Strategic dintre România si Statele Unite, o demonstrație a unității forţelor implicate, a solidaritătii și coeziunii dintre fortele militare americane si române.

Pentru marinarii militarii români, beneficiile aduse de pregătirea în comun cu alte state partenere sau aliate, în condițiile apropiate de ducere a luptei, în context aliat, sunt semnificative, iar experienţa câştigată de toate forţele implicate este esenţială.

Principiul transparenţei a stat la baza modului de organizare a Exerciţiului SABER GUARDIAN 17, începând cu etapa de planificare şi terminând cu desfăşurarea acestuia în teren. Activitățile au loc în concordanţă cu Documentul de la Viena, care reglementează schimbul de informaţii militare, inclusiv exerciţii militare, între statele participante OSCE, cu un accent deosebit pe transparenţa crescută şi reducerea riscurilor. Conform Documentului de la Viena, exerciţiul a fost notificat cu 42 de zile în avans și au fost invitați observatori din toate statele participante la OSCE.



12