Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța împreună cu Centrul Cultural Turc „Yunus Emre” din orașul de la malul Mării Negre, Uniunea Democrată Turcă din România și Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România au organizat, miercuri după-amiază, o întâlnire specială. Manifestarea s-a desfășurat în aula „Adrian Rădulescu” a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), sub forma unei mese rotunde cu tema „Valorile comune istorice româno-turce”.
„Valorile comune ale celor două țări (n.r. - România și Turcia) reprezintă o punte de legătură și dorim ca aceste relații să se dezvolte și în viitor”, a spus, în deschiderea evenimentului, directorul Centrului Cultural Turc „Yunus Emre” din Constanța, Ali Oguzhan Yuksel.
Invitat să vorbească despre aceste aspecte ale relațiilor române-turce a fost prof. univ. dr. Haldun Eroglu de la Universitatea Ankara, care cercetează instituțiile de stat și abordarea administrației în Imperiul Otoman.
Dezbaterea s-a încheiat cu vernisajul expoziției de ceramică „Săbii, stindarde albe de pace, înfășurate de timp”, semnată de Yildiz Ibram. Așezate într-o vitrină de sticlă, acoperită pe tot parcursul desfășurării dezbaterii, cele două spade lucrate în ceramică - cea a lui Ștefan cel Mare și a lui Suleyman Magnificul - „dezvelite” la finalul evenimentului, au constituit punctul de atracție al evenimentului.