Sabin Drăgoi și Constantin Brâncoveanu, evocați prin muzică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Eveniment cultural

Sabin Drăgoi și Constantin Brâncoveanu, evocați prin muzică

Cultură 21 Noiembrie 2014 / 00:00 1196 accesări

La 79 de la prima reprezentație, care a avut loc la Opera Română din Bucureşti, în anul 1935, drama muzicală sacră „Constantin Brâncoveanu” a fost pusă în scenă, miercuri seară, la Casa de Cultură a Sindicatelor, în prezența norei lui Sabin Drăgoi, Mihaela, și a celor doi nepoți ai regretatului compozitor: Mihnea și Horia. Evenimentul a fost conceput ca o adevărată desfășurare de forță, reunind corul Armonia, corul și orchestra simfonică a Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, dar și copii de la Colegiul Național de Arte „Regina Maria” și de la Școala „Nicolae Tonitza”, care au susținut momente muzicale și coregrafice de înaltă sensibilitate. Mai mult de două ore, cei peste 800 de spectatori de toate vârstele au urmărit emoționanta poveste a lui Constantin Brâncoveanu, a fiilor săi - Constantin Radu, Matei, Ștefan - și a sfetnicului Ianache Văcărescu, care au fost martirizați la 15 august 1714, la Constantinopol. Spectacolul s-a desfășurat sub bagheta maestrului Adrian Stanache, regia fiind semnată de Liviu Manolache.

GEST NOBIL „Nu e deloc ușor să vă spun câteva gânduri, dar vreau să vă aduc o mulțumire dumneavoastră, publicului, colegilor muzicieni, soliști, dirijor, orchestră, coruri, copii. Vorbele mele, oricât de frumoase ar fi, nu pot exprima beatitudinea, grandoarea emoțiilor trăite. Am onoarea de a vă adresa, Preasfinția Voastră, multe mulțumiri din partea mamei mele și a fratelui meu pentru acest nobil gest pe care l-ați făcut pentru bunicul meu, pentru familia noastră, pentru muzica românească”, a spus Horia Drăgoi, la finalul spectacolului. El s-a aflat pe scenă alături de mama sa, Mihaela, și fratele său, Mihnea.

„Am ascultat pentru prima dată această muzică, ce a fost scrisă acum 85 de ani și a fost cântată acum 79 de ani. Noi am avut bucuria de a asculta această muzică, spre deosebire de tatăl nostru”, a continuat Horia Drăgoi. La rândul său, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a spus: „E ceva inedit să participe urmașii unui mare maestru la reprezentația operei sale”.

Spectacolul s-a desfășurat sub patronajul Arhiepiscopiei Tomisului, fiind inclus în cadrul activităților prilejuite de anul comemorativ „300 de ani de la martiriul Sfinţilor Brâncoveni”, declarat de către Patriarhia Română. Libretul operei „Constantin Brâncoveanu” a fost semnat de marele poet şi trăitor mistic Sandu Tudor - părintele Daniil.



12