Mai întîi ne-au învăţat cum să creştem porcii, acum trebuie să ştim şi cum să îi tăiem. Comisia Europeană (CE), căci despre ea este vorba, a schimbat tradiţia Ignatului de la cuţit la pistolul cu glonţ captiv, însă ţine la norme chiar şi cînd vine vorba de situaţia animalelor deja sacrificate. Autorităţile de la Bruxelles propun revizuirea normelor privind sacrificarea, astfel că abatoarele ar putea fi obligate să monitorizeze animalele după asomare, pentru a se asigura că acestea nu îşi revin înainte de a fi eutanasiate. Propunerea trebuie să fie aprobată de guvernele celor 27 de state membre ale UE. În fiecare an, pe teritoriul UE, sînt sacrificate pentru producţia de carne aproximativ 360 de milioane de porci, oi, capre şi vite şi cîteva miliarde de păsări. Alte 25 de milioane de animale sînt sacrificate pentru blană, iar în incubatoare se sacrifică aproximativ 330 de milioane de pui de o zi. Potrivit CE, epidemiile de gripă aviară şi febră aftoasă din ultimii ani au condus la sacrificarea a milioane de alte animale şi de aceea este necesar ca abatoarele să asomeze animalele înainte de sacrificare pentru a evita, pe cît posibil, durerea şi suferinţa acestora. CE menţionează că normele privind tehnicile de asomare nu au fost modificate din 1993. Acestea nu mai sînt la zi cu progresul ştiinţific şi tehnologic şi nu iau în considerare aspectele care ţin de bunăstarea animală. Pentru ca animalul să intre în stare de inconştienţă înaintea sacrificării, se utilizează diverse metode de asomare: prin şoc electric, prin folosirea gazului anesteziant sau a unor mijloace mecanice. Propunerea Comisiei nu interzice niciuna dintre metodele de asomare, ci limitează utilizarea anumitor tehnici. De asemenea, admite faptul că oamenii de ştiinţă au rezerve faţă de lipsa de cruzime a două metode, precum gazarea cu dioxid de carbon şi electrificarea în baie de apă dar, în acelaşi timp, recunoaşte că nu există alternative comerciale. Astfel, abatoarele vor trebui să desemneze o persoană responsabilă cu bunăstarea animalelor, iar angajaţii instruiţi în vederea deţinerii unui certificat de competenţe în materie de bunăstare a animalelor. De asemenea, fabricanţii dispozitivelor utilizate pentru asomarea animalelor vor trebui să furnizeze instrucţiuni privind utilizarea eficientă a acestora, iar abatoarele vor trebui să fie construite astfel încît să ţină cont de bunăstarea animalelor.