Sacrificarea mieilor se va face doar într-un singur abator constănţean autorizat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sacrificarea mieilor se va face doar într-un singur abator constănţean autorizat

Eveniment 08 Martie 2007 / 00:00 947 accesări

Paştele se apropie cu paşi repezi şi oricîte produse ar avea la dispoziţie în galantarele încărcate cu bunătăţi, românii nu îşi pot imagina o masă fără ouă roşii, cozonac şi bineînţeles, friptură de miel. Mai întîi trebuie să îşi numere bine banii pe care îi vor cheltui pe masa de Înviere, pe lîngă preţurile destul de piperate pentru produsele specifice, românii trebuind să se gîndească şi la faptul că vor mînca miei mai scumpi, importaţi din Australia sau Turcia. Motivul este foarte simplu. În lipsa cerceilor de identificare la standardele impuse de UE, efectivele de animale din exploataţiile româneşti care nu au fost încă crotaliate vor fi oprite de la sacrificare. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Sanitar - Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa, o problemă la fel de importantă este cea a numărului restrîns de unităţi autorizate în care se pot desfăşura activităţi de sacrificare a animalelor. Totuşi, veterinarii constănţeni susţin că activitatea de sacrificare va fi mult îngreunată din cauza faptului ca la nivel judeţean funcţionează doar un abator autorizat. "Legislaţia în vigoare spune că tăierea animalelor, inclusiv a mieilor, se face doar în abatoare care îndeplinesc cerinţele europene. În acelaşi timp, comercializarea se face în spaţii autorizate, amenajate pe parcursul acestei sărbători în pieţele constănţene. Ţinînd cont de faptul că avem doar un singur abator care îndeplineşte standardele, cel de la Lumina, vom solicita derogare pentru funcţionarea temporară a unităţii din Cumpăna. De asemenea, în funcţie de dispoziţiile primite, sacrificarea animalelor se va putea face în diferite spaţii volante", a declarat directorul adjunct al DSVSA Constanţa, Gheorghe Dincă. Constănţenii nu vor rămîne fără miel pe masa de Paşte şi vor avea certitudinea că vor cumpăra carne fără niciun risc de îmbolnăvire, mai ales că reprezentanţii DSVSA apreciază că numărul efectivelor înregistrat la nivel judeţean depăşeşte 250.000 de exemplare. "Avem chiar un excedent de carne de miel care ar putea fi livrat către celelalte judeţe din ţară. Totuşi, pentru a evita situaţiile din ceilalţi ani în care constănţenii şi-au tăiat mieii la stînă sau în alte locuri neautorizate, atragem atenţia că legea prevede amenzi cuprinse între 200 şi 300 de lei", a mai declarat Gheorghe Dincă.

Taguri articol


12