Saddam Hussein se oferise să plece în exil, înainte de intervenţia din Irak

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Saddam Hussein se oferise să plece în exil, înainte de intervenţia din Irak

Externe 28 Septembrie 2007 / 00:00 574 accesări

Fostul preşedinte irakian, Saddam Hussein, s-a oferit să renunţe la putere şi să plece în exil, cu o lună înainte de intervenţia militară din Irak, scrie publicaţia “Daily Mail”, în ediţia de ieri. Potrivit cotidianului britanic, suma pe care ar fi vrut-o Saddam Hussein în schimbul acestui gest era de un miliard de dolari. Jurnaliştii au aflat de propunerea fostului dictator irakian dintr-o transcriere a convorbirilor din februarie 2003, dintre preşedintele George W. Bush şi premierul Spaniei de la acea vreme, Jose Maria Aznar. Casa Albă şi purtătorul de cuvînt al lui Aznar au refuzat să comenteze informaţia. Din transcrieri nu reiese dacă Saddam Hussein a pretins un miliard de dolari ca să plece sau doar a cerut să fie lăsat să scoată din Irak aceşti bani. “Daily Mail” scrie că, dacă într-adevăr a existat, oferta lui Saddam Hussein readuce în discuţie spinoasa chestiune a posibilităţii evitării războiului din Irak. 3.800 de soldaţi americani şi 170 de militari britanici au murit pînă acum în Irak.

În fiecare zi se înregistrează noi violenţe ale insurgenţei irakiene. Două maşini-capcană au explodat, miercuri seară, într-o piaţă în aer liber din Bagdad. Cel puţin şase oameni au fost ucişi, iar alţi 28 au fost răniţi. Bilanţul oficial este, însă, contrazis de un responsabil din poliţie. Ofiţerul a declarat sub protecţia anonimatului pentru agenţia irakiană de ştiri că în atentat ar fi murit, de fapt, 32 de persoane. Maşinile-capcană au explodat aproape simultan, iar atacurile nu au fost revendicate.

Liderul spiritual al irakienilor şiiţi, marele ayatollah Ali Sistani, s-a întîlnit joi, în premieră, cu vicepreşedintele irakian sunnit, Tarek al-Hachemi. Întîlnirea a avut loc în oraşul Najaf, la sud de Bagdad, considerat loc sacru de către şiiţi, înscriindu-se în cadrul eforturilor de reconciliere lansate de responsabili politici şi religioşi din Irak, pentru a pune capăt violenţelor confesionale care fac ravagii în ţară de peste doi ani. Nu există detalii referitoare la conţinutul discuţiilor purtate între liderul irakienilor şiiţi şi vicepreşedintele irakian sunnit. Tarek al-Hachemi - liderul Partidului Islamic - este una din figurile cele mai respectate de comunitatea sunnită din Irak, iar ayatollahul al-Sistani este cel mai important lider religios al comunităţii şiite majoritare în Irak.

Taguri articol


12