Verdictul şi procesul lui Saddam Hussein au generat critici în întreaga lume, în timp ce în Irak sute de persoane fac cereri pentru postul de călău. Fostul dictator irakian, Saddam Hussein, îşi petrece ultimele zile din viaţă înainte de executarea sentinţei capitale mîncînd Burger King şi cartofi prăjiţi în celula sa din vestita închisoare Abu Ghraib. "Saddam este bine îngrijit acolo unde este încarcerat, iar în celula sa face ceea ce fac deţinuţii în mod obişnuit. Are cărţi şi reviste de citit, un duş decent cu apă caldă şi rece şi un pat pe care să doarmă", a adăugat fostul său consilier. Complexul Abu Ghraib, situat la circa 16 kilometri la nord-vest de capitală, se află în imediata vecinătate a aeroportului internaţional Bagdad ce adăposteşte una dintre cele mai mari baze a forţelor aliate speciale din Irak. Închisoarea, în care erau cîndva încarceraţi pînă la 15.000 de prizonieri, este considerată locul ideal pentru execuţii deoarece acestea pot fi puse în practică în siguranţă şi în secret.
Avocatul fostului dictator irakian a cerut, joi, comunităţii internaţionale, Naţiunilor Unite şi Ligii Arabe să intervină pe lîngă Statele Unite pentru a împiedica transferarea clientului său în custodia autorităţilor irakiene, după ce Curtea de Apel a confirmat condamnarea la moarte a lui Saddam pentru masacrarea şiiţilor în anii '80, sentinţă ce va fi pusă în aplicare în termen de 30 de zile. Joi, Înaltul Tribunal Penal irakian a publicat decizia ce stabileşte definitiv condamnarea la moarte. Pînă la execuţie mai este însă un proces pe rol, legat de represiunea kurzilor. Fostul vicepremier irakian Tarik Aziz doreşte să depună mărturie în cazul Anfal, înainte de execuţia lui Saddam Hussein, iar aceasta este şi dorinţa fostului lider irakian. În vîrstă de 70 de ani, fost ministru al Afacerilor Externe, Tarik Aziz s-a predat trupelor americane în aprilie 2003 şi de atunci se află în custodia acestora. Familia sa cere constant eliberarea sa, din cauza stării precare de sănătate.
Apelul la unitate adresat de fostul dictator din închisoare nu a rămas fără ecou. Partidul Baas, al fostului dictator, dizolvat după invazia americană, ameninţă că va ataca obiectivele Statelor Unite din toată lumea, în cazul în care Saddam Hussein va fi executat. Noua ameninţare la adresa administraţiei de la Washington a produs la scurt timp şi efectul. Preşedintele Bush a convocat un consiliu de război pe tema Irakului la ferma sa din Texas, într-una dintre ultimele reuniuni înainte de anunţul din luna ianuarie privind noua strategie din Irak. La reuniune au participat secretarul Apărării Roberts Gates, secretarul de Stat Condoleezza Rice, vicepreşedintele Dick Cheney şi consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională Stephen Hadley. Creşterea efectivelor militare face parte din opţiunile luate în considerare, în pofida faptului că această măsură ar putea fi dezaprobată de opinia publică americană şi de noua majoritate democrată.
Suplimentarea forţelor americane măcar şi pentru instruirea trupelor de securitate irakiene este justificată de seria de atentate care însîngerează ţara zilnic. Cel puţin şase persoane şi-au pierdut viaţa, ieri, la Bagdad în două explozii provocate de insurgenţi.