Inaugurarea unei săli de lectură care poartă numele regretatului critic de artă Simona Rusu a fost, ieri, un moment deosebit de emoţionant pentru studenţii şi cadrele didactice ale Facultăţii de Arte - Catedra de Arte Plastice şi Decorative din cadrul Universităţii „Ovidius“ Constanţa. Pentru a evoca personalitatea acestui om de cultură al Dobrogei, prezenţă discretă în peisajul muzeografic constănţean, de o sensibilitate aparte, care a trecut în lumea îngerilor la 21 martie 2008, sala de lectură a fost inaugurată la sediul Facultăţii de Arte din Bulevardul Mamaia nr. 298, chiar pe 23 ianuarie, cînd Simona Rusu ar fi împlinit 59 de ani. Fondul de carte însumînd 2000 de volume - studii şi cercetări de istoria artei, albume –, pe care studenţii vor avea ocazia să le aprofundeze, la care se adaugă dotarea specifică unei săli de lectură, reprezintă donaţia pe care fiul Simonei Rusu, Vladimir Rusu, a făcut-o în amintirea mamei sale.
După oficierea slujbei de sfinţire a sălii de lectură, personalitatea criticului de artă şi a muzeografului Simona Rusu a fost evocată cu lacrimi în ochi de către cei care au cunoscut-o îndeaproape, în calitate de colegă şi de prietenă: criticul de artă dr. Florica Cruceru - director al Muzeului de Artă Constanţa, în perioada 1961 – 1985 şi criticul de artă dr. Alice Dinculescu. „Simona a fost omul cel mai sensibil pe care l-am cunoscut vreodată: iubitoare de semeni, bună, cu suflet de floare. Discretă, îngăduitoare, retractilă, excesiv de timidă, Simona a stat mereu în plan secund, în locul nevăzut de public al realilor truditori din muzee, cei aflaţi dincolo de aparenţe. Ea a fost specialistul cel mai valoros pe care muzeul l-a avut în ultimii 35 de ani“, a precizat dr. Florica Cruceru. Criticul de artă a mai precizat că refacerea fişelor celor 7600 de opere care formează patrimoniul Muzeului de Artă din Constanţa, după normele ştiinţifice stabilite de Ministerul Culturii şi Cultelor, îi aparţine Simonei Rusu în totalitate. „A fost ultima sa contribuţie la studiul valoroasei zestre a muzeului pe care l-a slujit 35 de ani“, a completat Florica Cruceru. „Am fost colege la vremea cînd Facultatea de Istoria şi Teoria Artei era inclusă Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti. Dacă, în 1973, Simona urma să facă parte din colectivul Muzeului de Artă Constanţa, începînd cu toamna anului 1975, aveam să o urmez. Împreună, timp de 11 ani, pînă în 1986, ne-am desfăşurat activitatea specifică unui muzeu de artă modernă şi contemporană, muzeu care creştea patrimonial sub directoratul doamnei Florica Cruceru“, a spus Alice Dinculescu. „Cultura solidă, iubirea şi respectul faţă de oameni au plasat-o pe Simona într-o lume superioară existenţei comune“, a adăugat Alice Dinculescu. La rîndul său, şeful Catedrei de Arte Plastice şi Decorative din cadrul Facultăţii de Arte, lect. dr. Daniela Ţurcanu-Caruţiu, şi-a exprimat dorinţa ca Simona Rusu să fie pentru studenţi un model de dăruire, consecvenţă şi dragoste pentru lectură.
Simona Rusu s-a născut în anul 1950, la Craiova şi a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti, secţia Istoria şi Teoria Artei. A studiat cu personalităţi ale culturii naţionale, precum Ion Frunzetti şi Vasile Drăguţ. În anul 1973, prin repartiţie guvernamentală, Simona Rusu a venit la Muzeul de Artă din Constanţa, unde a îndeplinit funcţii de muzeograf, muzeograf principal, şef de secţie şi director adjunct. A publicat o serie de studii şi articole în reviste de specialitate, referitoare la arta modernă şi contemporană sau pe probleme de muzeografie.