Examenele de laborator, realizate de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu - Mare, au pus în evidență prezența virusului pestei porcine africane (PPA), într-o probă recoltată dintr-un salam, confiscat de la un cetățean din Ucraina.
Respectivul produs făcea parte dintr-un lot de produse alimentare confiscate, în 26 martie, de către autoritățile vamale.
Conform procedurilor, produsele confiscate au ajuns la inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor din cadrul Postului de Inspecție la Frontieră Halmeu (județul Satu-Mare), care le-au trimis DSVSA Satu-Mare pentru distrugere prin incinerare.
Probe recoltate din acest produs se trimit la Institutul de Diagnostic și Sanătate Animală, Laboratorul Național de Referință pentru PPA, pentru confirmarea diagnosticului.
Acest rezultat de laborator vine în sprijinul ipotezei rezultate în urma investigațiilor echipei de inspectori ai DSVSA Satu-Mare, întreprinse în urma confirmării, anul trecut, a primului focar de PPA din țara noastră, că virusul bolii a fost introdus în țară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate, provenite din Ucraina.
Din luna august a anului trecut, ANSVSA, prin structurile teritoriale de la nivel județean, monitorizează situația epidemiologică din România și colaborează permanent cu alte instituții ale statului, pentru limitarea extinderii și pentru eradicarea bolii. Trebuie subliniat că PPA reprezintă un pericol ridicat de contaminare, pentru porcii domestici şi sălbatici, prin faptul că boala este cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, respectiv poate rezista până la 3 - 6 luni în produsele din carne de porc.
ANSVSA reamintește despre interdicția de introducere în țară a: porcilor vii, cărnii de porc proaspătă, refrigerată sau congelată, produselor din carne (cârnați, șuncă, carne sărată etc.) provenite din Republica Moldova și Ucraina.