Celebrul salam de Sibiu, vechi de peste 100 de ani, a fost înregistrat ca produs de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), după ce în „Jurnalul Oficial al Uniunii Europene“ a fost publicat Regulamentul de punere în aplicare al Comisiei Europene din data de 9 februarie, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Astfel, produsul "Salam de Sibiu" dobândeşte denumirea de IGP la 20 de zile de la publicarea Regulamentului în „Jurnalul Oficial al Uniunii Europene“. Salamul de Sibiu este un salam crud-uscat, realizat din carne provenită de la porci ajunşi la maturitate şi din slănină tare. Amestecul este umplut în membrane naturale şi/sau colagenice şi supus afumării cu lemn de esenţă tare, maturării şi uscării la rece. Pentru maturare se utilizează produse alcoolice - vin alb, vin roşu, vin rose, vinars, vinuri spumante, bere neagră. De asemenea, sunt folosite culturi de mucegai nobil (spori) - Penicillium nalgiovensis sau un amestec de diferite tipuri de Penicillium, care conţin obligatoriu Penicillium nalgiovensis. Cea mai importantă contribuţie în crearea gustului o aduc aromele formate în cursul fermentaţiei (care începe din momentul umplerii în membrană şi se desăvârşeşte prin procesele de afumare la rece şi maturare-uscare) din zaharurile adăugate, din aminoacizii existenţi sau din cei formaţi prin hidroliza proteinelor, precum şi cele formate prin degradarea lipidelor. Astfel, salamul de Sibiu având o perioadă de maturare-uscare îndelungată (minimum 60 de zile în prezenţa mucegaiului nobil) are o aromă specifică, inconfundabilă.