Salarii întârziate, profesori nemulţumiţi!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Constanţa, situaţia este mai bună decât în ţară

Salarii întârziate, profesori nemulţumiţi!

Eveniment 10 Ianuarie 2014 / 00:00 1821 accesări

Veşti proaste pentru zeci de mii de profesori, personal didactic auxiliar şi nedidactic din învăţământ din toată ţara! Din cauza unor modificări informatice dictate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), ce n-au putut fi susţinute de logistica din teritoriu (Trezoreriile - n.r.), profesorii îşi vor primi cu întârziere salariile. Încă de la începutul săptămânii existau zvonuri potrivit cărora că ele vor întârzia mai bine de şapte zile, după unele surse chiar şi zece zile. Măsura a provocat nemulţumire în rândul profesorilor, care nu au fost anunţaţi din timp. Sindicatele din învăţământ au reacţionat prompt. Ele acuză MFP pentru neplata la timp a salariilor, care ar fi trebuit acordate din 5 ianuarie, situaţia fiind generată printr-un ordin al Finanţelor care intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2014, în condiţiile în care Trezoreriile judeţene nu au o logistică adaptată noilor cerinţe. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, a atras atenţia asupra faptului că, prin noua procedură a MFP de modificare a unui program informatic, volumul de muncă pe care trebuie să-l depună unităţile şcolare este mult mai mare. „Având în vedere că noile cerinţe impuse de MFP implică calculul salariilor pe cicluri de învăţământ, serviciile de secretariat şi de contabilitate din unităţile şcolare vor fi excesiv birocratizate, pentru că sunt foarte multe cadre didactice care predau la două sau trei cicluri de învăţământ (primar, gimnazial şi liceal) şi salariile acestora şi dările aferente către stat trebuie calculate separat”, a explicat Hancescu. La rândul său, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” susţine că, prin aplicarea respectivului ordin şi în sistemul de învăţământ, a crescut şi mai mult birocratizarea.

LIDERUL FSLI A TRIMIS O ADRESĂ LA MFP ÎN CARE A ŢINUT SĂ ACCENTUEZE CĂ ORICE ÎNTÂRZIERE LA PLATA SALARIILOR PERSONALULUI DIN ÎNVĂŢĂMÂNT LE AFECTEAZĂ GRAV VENITURILE, „ÎN CONDIŢIILE ÎN CARE MULŢI DINTRE SALARIAŢII DIN EDUCAŢIE AU RATE LA BĂNCI, IAR ÎNTÂRZIERILE IMPLICĂ PLATA DE PENALITĂŢI DE CĂTRE DEBITOR”, ŞI ROAGĂ MFP SĂ GĂSEASCĂ URGENT O SOLUŢIE.

ÎNTÂRZIERI MAI MICI La Constanţa, situaţia nu este atât de gravă! Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) spun că nu vor fi întârzieri mari, precum cele anunţate de FSLI. Cel mai probabil, o zi sau două. Contabilul-şef al ISJ, Aurel Tudorică, a declarat că, ieri, toate şcolile au făcut dispoziţiile de plată către Trezoreria Constanţa şi urmează ca banii să intre în conturi. „Salariile profesorilor, de obicei, se acordă între 1 şi 9 ale lunii, în funcţie de fiecare şcoală în parte. Într-adevăr, a fost volum mai mare de muncă din cauza modificărilor dispuse de MFP, dar, din punct de vedere tehnic, problemele sunt rezolvate. Începând de astăzi (n.r. - ieri) au început să se facă deja plăţi”, a declarat Aurel Tudorică. De exemplu, directorul Liceului Tehnologic „Gheorghe Miron Costin”, Semra Curtomer, a spus că în unitatea pe care o conduce nu vor fi întârzieri pentru plata salariilor angajaţilor. „Cu noile modificări ale MFP a fost un volum mai mare de muncă în contabilitate, însă am reuşit să adaptăm sistemul după noile schimbări. Salariile vor intra în conturi începând de mâine (n.r. - astăzi), probabil după ora 14.00, cum se întâmplă de obicei”, a declarat directorul liceului. Unitatea numără în total 55 de angajaţi, profesori, personal didactic, personal nedidactic şi didactic auxiliar.

CEI CARE S-AU ÎNREGISTRAT AU PRIMIT SALARIILE De cealaltă parte, ministrul Finanţelor, vicepremierul Daniel Chiţoiu, a anunţat că întârzierile salariilor au fost cauzate de neînregistrarea instituţiilor publice pe noua metodologie de depunere a ordinelor de plată. „Celor care s-au înregistrat li s-au plătit salariile, cei care nu s-au înregistrat au fost reprogramaţi”, a spus Chiţoiu. La rândul său, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că nu sunt probleme legate de bani. „Este vorba despre o nouă formulă de raportare, mult mai analitică, pentru a face distincţia între diferitele tipuri de categorii de capitole bugetare, corelate cu activităţile. De exemplu, la noi, în educaţie, va fi făcută corelaţia cu ciclurile de învăţământ", a declarat ministrul Educaţiei.

PROFESORI FRUSTRAŢI ÎN ARGEŞ ŞI PRAHOVA Liderii celor mai importante sindicate din învăţământ din judeţele Argeş şi Prahova spun că angajaţii din învăţământ care vor primi salariile cu întârziere sunt "frustraţi" şi "îngrijoraţi", dar nu vor să declanşeze proteste din această cauză. „Există o stare de îngrijorare în legătură cu posibilitatea de a se întârzia mai mult salariile şi atunci vor fi afectate ratele la bănci şi ratele către creditori", a afirmat reprezentantul FSLI în judeţul Argeş, Adrian Voica. La rândul său, liderul celui mai mare sindicat din învăţământul prahovean - „Şcoala Prahovei” -, Ionuţ Duţă, a declarat că încă din decembrie 2013 existau informaţii potrivit cărora urma să se întârzie cu plata salariilor cadrelor didactice şi că încă de atunci FSLI a făcut demersuri pentru rezolvarea problemei, însă fără succes. „Au intervenit întârzieri la plata salariilor între şapte şi zece zile. Toţi contabilii din şcoli au fost chemaţi la trezorerii, li s-a explicat această problemă, ei la rândul lor au explicat în şcoală. Starea de spirit a colegilor mei este de nemulţumire, dar nu atât încât să dea în clocot. E frustrant, într-adevăr, ca după sărbători să vezi că ai salariul amânat cu zece zile. Starea de spirit este de acceptare, să zic aşa”, a declarat liderul sindical.

Aceeaşi situaţie şi anul trecut

Şi la Şcoala Gimnazială nr. 1 Eforie Nord, directorul Iuliana Neacşu a spus că salariile angajaţilor vor fi acordate cu o zi, maximum două întârziere, din cauza modificărilor. „În fiecare început de an sunt întârzieri din cauza băncilor. Anul trecut i-am luat în 10 ianuarie”, a declarat Iuliana Neacşu. La nivelul judeţului nostru sunt 8.749 de profesori şi aproximativ 700 de angajaţi - personal didactic auxiliar şi nedidactic. Nici la Colegiul Comercial „Carol I” nu sunt probleme în ceea ce priveşte acordarea remuneraţiei la timp. Directorul unităţii de învăţământ, Adriana Dima, a declarat că serviciul de contabilitate al şcolii s-a ocupat să trimită ordinele de plată către Trezorerie. „Chiar din această după-amiază (n.r. - ieri după-amiază) cred că vor intra banii în conturile profesorilor, cel târziu mâine (n.r. - astăzi). Avem 70 de angajaţi, profesori şi personal auxiliar, care îşi aşteaptă salariile”, a adăugat directorul Colegiului Comercial „Carol I”.



12