Salarii mărite cu 50% pentru dascăli, de la 1 octombrie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Propunerea PSD, votată în Parlament

Salarii mărite cu 50% pentru dascăli, de la 1 octombrie

Eveniment 01 Octombrie 2008 / 00:00 1370 accesări

Aidoma filmelor americane care, în majoritatea cazurilor, se termină cu happy end, s-a încheiat lunga şi greaua bătălie a profesorilor din România cu statul pentru mărirea salariilor. Dascălii din sistemul preuniversitar au reuşit să obţină o creştere a lefurilor cu 50%, începînd cu 1 octombrie. Majorarea salarială a fost adoptată ieri în plenul Camerei Deputaţilor, care a aprobat, în unanimitate, Ordonanţa nr. 15/2008, cu amendamentele PSD privind creşterea cu 50% a salariilor personalului din învăţămînt. Mărirea salariilor s-a făcut prin vot nominal, la propunerea viceliderului grupului PSD, Anghel Stanciu, care a cerut un astfel de vot, în dauna celui electronic, pentru a evidenţia cine votează în favoarea sau împotriva creşterii salariilor profesorilor. Cu toate că liberalii au declarat la dezbaterile de luni, din plenul Camerei, că proiectul de lege privind mărirea salariilor profesorilor nu este oportun, cel puţin în această legislatură, în şedinţa de ieri, actul normativ a fost acceptat cu unanimitate de voturi, pentru el votînd chiar şi ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, prezent în plen. Ordonanţa a fost votată de 254 de deputaţi, care au fost aplaudaţi la scenă deschisă de către reprezentanţii sindicatelor din învăţămînt, aflaţi în lojile sălii Camerei Deputaţilor. După susţinerea votului, liberalul Cornel Popa a declarat, în numele grupului liberal al Camerei, că votul nominal (la vedere) a fost un “circ”. El a fost criticat imediat de reprezentanţii PSD şi PD-L, care au spus că prin această metodă s-a văzut cine este pentru creşterea nivelul învăţămîntului românesc şi cine nu. “S-a făcut o reparaţie morală pentru cei care de la care se aşteaptă rezultate. Votul a dovedit că în Parlament se poate conlucra”, a spus deputatul PSD Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei. Camera Deputaţilor este for decizional în privinţa acestui act normativ.

Sindicaliştii din educaţie au apreciat votul în unanimitate al deputaţilor pentru creşterea salariilor cadrelor didactice preuniversitare cu peste 50 la sută şi a profesorilor universitari cu 74 la sută, considerînd că astfel va creşte calitatea actului educaţional. “Toate grupurile parlamentare, în unanimitate, au votat această majorare, care reprezintă o ameliorare substanţială a salariilor cadrelor didactice, ceea ce se va constitui într-o garanţie că învăţămîntul românesc va intra pe un trend ascendent şi în ceea priveşte calitatea actului educaţional”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt (FSLI), Aurel Cornea. Preşedintele executiv al Federaţiei Spiru Haret, Marius Nistor, a spus că profesorii vor face campanie pozitivă pentru cei 254 de deputaţi care au votat pentru iniţiativa PSD care conduce la creşterea salariilor în învăţămîntul preuniversitar. “Ne aşteptam la o astfel de atitudine, însă aveam şi unele temeri faţă de poziţia unora, dar am văzut că, mai presus de interesul de partid, a primat interesul naţional, care va conduce la o creştere a procesului educaţional, pentru că, fără investiţie în forţa de muncă, nu poţi cere calitate. Votul de azi (marţi - n.r) reprezintă un prim pas, dar nu trebuie să-i uităm pe cei 300.000 de salariaţi, personal nedidactic, care lucrează în învăţămînt, iar în perioada imediat următoare trebuie să găsim soluţii şi pentru îmbunătăţirea condiţiei materiale a acestora”, a mai spus Nistor. Preşedintele Federaţiei Alma Mater consideră că prin acest vot în unanimitate parlamentarii “s-au trezit” că au nevoie de dascăli motivaţi pentru a face un act educaţional de calitate.

Tot deputaţii au decis, ieri, ca personalul didactic să beneficieze, cu ocazia ieşirii la pensie, de o indemnizaţie egală cu de şapte ori cîştigul brut lunar obţinut în ultima lună de activitate didactică. Indemnizaţia ar urma să fie încasată o singură dată, la momentul pensionării. Camera Deputaţilor a adoptat, cu 170 voturi “pentru”, 2 voturi “împotrivă” şi 47 de abţineri, o propunere legislativă de modificare a Statutului personalului didactic, iniţiată de patru parlamentari PRM. Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată, iar Senatul este forul decizional în privinţa acestei propuneri legislative.



12