Salariile bugetarilor au fost micşorate de... acarul Păun

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Aberaţii. Marca Guvernul Boc

Salariile bugetarilor au fost micşorate de... acarul Păun

Eveniment 18 Februarie 2010 / 00:00 924 accesări

În această lună, momentul primirii salariilor a fost, pentru românii bugetari, un adevărat coşmar: bani mai puţini! După ce că, din perspectiva nivelului de trai, românii se află pe unul dintre ultimele locuri în UE, după ce că salariile sunt foarte mici, comparativ cu banii pe care îi primeşte un bugetar în Europa, de acum înainte, bugetarii din ţara noastră vor lua mai puţini bani. În ciuda evidenţei - românii au luat deja mai puţini bani la salariu - autorităţile se încăpăţânează să nege şi să explice că lucrurile nu stau chiar aşa. Ca argument, secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, cita articolul 30, alineatul 5 din legea 330 privind salarizarea unitară, potrivit căruia, în 2010, persoanele aflate în funcţie îşi vor păstra salariul avut în decembrie 2009, fără a fi afectat de reducerile de cheltuieli. El acceptă totuşi, ca pe o posibilitate îndepărtată, existenţa unor cazuri de diminuare a veniturilor, respectiv o eroare de calcul sau sistarea unor sporuri care se acordau ilegal. Potrivit acestuia, dacă se va constata că diminuarea veniturilor a fost cauzată de interpretarea greşită a legii sau de erori de calcul, angajaţii respectivi vor primi diferenţa salarială luna următoare. Românii se tem însă că ceea ce ar putea fi o banală eroare de calcul ar putea deveni obişnuinţă. Mocanu îi linişteşte şi recomandă persoanelor care sunt în situaţia de a avea salarii diminuate, să se adreseze Ministerului Muncii pentru ca autorităţile responsabile să poată verifica ce s-a întâmplat în fiecare caz.

Sindicatele cred că tensiunea va creşte în luna martie, când se vor lua din nou mai puţini bani.

CONTABILII SUNT DE VINĂ! Pe acelaşi portativ, cu o notă mai jos, se află şi ministrul Muncii, Mihai Şeitan, care a declarat că problemele apărute în aplicarea Legii salarizării unitare au fost rezultatul unor greşeli... contabiliceşti. Şeitan a arătat că prevederile legii sunt clare, dar contabilii greşesc la încadrarea angajaţilor, ceea ce conduce la neconcordanţe cu principiile salarizării unitare.

SĂ REVENIM LA REALITATE! Educaţia şi Administraţia publică sunt, deocamdată, cele mai afectate domenii, aici existând reduceri şi de 40%, prin eliminarea orelor suplimentare, a salariului de merit, a sporurilor de antenă, de stabilitate, a tichetelor cadou. Personalul nedidactic din sistem e cel mai afectat de diminuare, unui îngrijitor de la grădiniţă scăzându-i venitul cu peste 30%, de la 611 lei în octombrie, la 416 lei în ianuarie. Alte categorii de personal nedidactic din învăţământ au primit în ianuarie 555 de lei, faţă de 728 de lei în octombrie, sau 626 de lei faţă de 806 în octombrie, sau 593 de lei faţă de 765 de lei. Un profesor din învăţământul preşcolar a luat în ianuarie cu aprox. 12% mai puţini bani decât în octombrie, respectiv 1.899 de lei faţă de 2.159 de lei. În învăţământul primar, un profesor gradul I, cu 22-25 de ani vechime şi ore de dirigenţie, avea în octombrie 2.030 lei brut, cu sporul de vechime de 25% şi fondul de premiere de 2%, iar acum are 1.736 de lei brut, mai puţin cu 15%. Şi în Constanţa există astfel de cazuri, cel mai grav semnalat până acum fiind la Universitatea „Ovidius”, unde unii profesori au luat chiar şi cu patru milioane mai puţin.

Sindicaliştii din Sănătate nu se plâng încă de diminuarea salariilor, însă, în câteva judeţe, personalul a primit cu 8-10% mai puţin în ianuarie faţă de octombrie. Nici celor din poliţie nu li s-a diminuat salariul în ianuarie, comparativ cu octombrie.



12