La sfârşitul lunii aprilie a devenit funcţională Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), o instituţie care a desfiinţat practic toate autorităţile de supraveghere din sectorul financiar (adică Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor şi Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private), cu excepţia celor care ţin de Banca Naţională a României. În momentul comasării şi desfiinţării celor trei foste comisii de supraveghere, mandatele membrilor acestor autorităţi, respectiv ale membrilor conducerii acestora, au încetat de drept. Conform contractelor de muncă încheiate la angajare, ei trebuie să primească acum, la încetarea mandatelor, între 9 şi 19 salarii compensatorii. Dat fiind că remuneraţiile acestora se ridicau la sume de zeci de mii de euro, un calcul simplu ne arată că foştii comisari care părăsesc sistemul trebuie să primească sume suprinse între 100.000 euro şi aproape 500.000 euro pentru fiecare persoană.
S-A APELAT LA ORDONANŢĂ În momentul în care a văzut la ce sume colosale se ridică acele salarii compensatorii, premierul Victor Ponta a văzut negru în faţa ochilor şi a propus un impozit de 85% pe aceste venituri, considerând că este de fapt un soi de “taxă pe obraz gros”. El l-a însărcinat pe ministrul Finanţelor să găsească o soluţie, astfel încât impozitarea să fie legală. Astfel, în şedinţa de guvern de ieri, a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă prin care se reduce numărul de membri ai Consiliului de conducere al ASF de la 17 la 11, obligă ASF să vireze la bugetul de stat o cotă de 80% din excedentul bugetului de venituri şi cheltuieli înregistrat la sfârşitul anului şi se stabileşte o cotă de impozit pe venit de 85% pentru veniturile reprezentând salarii/indemnizaţii/sume compensatorii acordate, în condiţiile legii, cu ocazia încetării contractului de muncă sau mandatului angajaţilor cu funcţii de conducere sau persoanelor care sunt numite în calitate de membru în consilii de conducere din cadrul ASF şi din cadrul autorităţilor care se reorganizează. Astfel, în urma aplicării taxei de 85%, fostul preşedinte al CSA nu va mai primi salarii compensatorii în valoare de 800.000 de euro, ci de \"numai\" 120.000 de euro.
PRACTICI DĂUNĂTOARE Premierul Ponta crede că „este clar că intenţiile bune au fost înţelese greşit de cei numiţi acolo, şi o să impozităm cu 85% salariile compensatorii pe care ei şi le-au dat tot lor. Astfel de plăţi, în cuantum net de câte 230.000 net, au fost deja acordate pentru trei foşti membri ai Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor”. El este de părere că şi \"15% din aceste sume deja reprezintă prea mult. Ideea că pui monopol de stat pe un domeniu, după care te îmbogăţeşti cu obrazul cât mai gros este un lucru care s-a întâmplat de multe ori în România şi aş vrea să punem capăt la aceste practici. Am înţeles, e bine să fie plătiţi bine, dar totuşi salariul din martie de 25.600 euro pentru preşedintele de la Asigurări, de exemplu, cred că e exagerat şi că, dacă sunt atât de performanţi aceşti oameni, îşi vor găsi în zona privată unde să lucreze şi unde, bineînţeles, nu o să-i plătească nimeni cu atât\".