Salariile grecilor, încă mult prea mari

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Date contradictorii în Zona Euro

Salariile grecilor, încă mult prea mari

Externe 02 Februarie 2012 / 00:00 510 accesări

TĂIERI SALARIALE Şeful misiunii FMI în Grecia, Poul Thomsen, consideră că salariile angajaţilor greci sunt încă mult prea mari în raport cu productivitatea. Oficialul MFI susţine că majoritatea obiectivelor care ar fi trebuit îndeplinite până la sfârşitul lunii decembrie au fost ratate, iar noul Guvern a făcut prea puţin pentru a recupera timpul pierdut. Poul Thomsen a adăugat că Guvernul elen ar trebui să recurgă la intervenţii directe pentru a îngheţa temporar salariul minim şi pentru a renunţa la al 13-lea şi al 14-lea salariu din sectorul privat. De altfel, Guvernul elen pregăteşte un proiect de lege în acest sens, după ce al 13-lea şi al 14-lea salariu au fost eliminate deja din sectorul public. Grecia negociază de câteva luni cu creditorii privaţi ştergerea a 50% dintre datorii pentru a putea beneficia de o nouă tranşă din acordul cu FMI, UE şi Banca Mondială până la sfârşitul lunii martie, când ajung la maturitate obligaţiuni în valoare de 14,5 miliarde de euro.

MEGA-PLAN DE SALVARE Rata anuală a inflaţiei din Zona Euro a rămas neschimbată în ianuarie, faţă de decembrie, la 2,7%, potrivit estimărilor Eurostat. Pe 29 februarie, Eurostat va da publicităţii o a doua estimare revizuită pentru luna ianuarie. Sectorul manufacturier din Germania a crescut în luna ianuarie pentru prima dată din septembrie 2011, în timp ce sectorul manufacturier din Zona Euro a continuat să scadă pentru a şasea lună consecutiv. Indexul sectorului manufacturier din Germania a crescut cu 48,4 puncte în decembrie 2011 la 51 de puncte în 2012, în timp ce indexul pentru Franţa este în continuare sub 50 de puncte, ceea ce înseamnă contractare. Şi Italia este pe minus de şase luni, iar fabricile din Spania şi-au restrâns activitatea pentru a noua lună consecutiv. Indexul Greciei a scăzut la 41 de puncte. Pentru a şasea lună consecutiv, în ianuarie 2012 firmele din Zona Euro au înregistrat pierderi mari, iar 3.000 dintre ele s-au închis. Perspectivele nu sunt nici ele optimiste pentru sectorul manufacturier din Zona Euro, cererile pentru noi contracte fiind în scădere.

Germania rămâne motorul Europei şi are parte de un val de angajări, cel mai consistent din ultimii 20 de ani. Rata şomajului a scăzut la 5,5% în decembrie 2011, fiind cel mai scăzut nivel al şomajului din toţi anii care au trecut de la reunificare. Asta în timp ce, în statele din sudul Europei, şomajul atinge cote istorice. Situaţia economică din sudul Europei este gravă, dar Germania traversează o perioadă de-a dreptul luminoasă. În general, statele din nordul continentului au reuşit să facă destul de bine faţă crizei. Sunt chiar şi state care o duc mai bine, Olanda şi Austria, state vecine Germaniei, cu puternice schimburi comerciale cu ţara vecină. Însă, rata şomajului în Spania a ajuns la 22,9% (în cazul tinerilor, avem chiar un 48,7%), iar în Grecia a ajuns la 19,2% din populaţia aptă de muncă. În Italia, şomajul este încă la 8,8%, dar perspectivele sunt încă sumbre. Publicaţia “Financial Times Deutschland” vorbeşte deja de un mega-plan de salvare a Zonei Euro, pregătit de Germania şi FMI, în valoare de 1500 de miliarde de dolari.

Taguri articol


12