Guvernul a aprobat în şedinţa de ieri o ordonanţă de urgenţă prin care sînt îngheţate pînă la finalul acestui an salariile din sistemul bugetar, inclusiv pentru personalul din educaţie. În fapt, ordonanţa extinde aplicarea unor acte normative similare aflate în vigoare şi care sînt aplicabile pînă la 30 aprilie 2009. În expunerea de motive a ordonanţei se arată că neadoptarea ordonanţei de urgenţă ar conduce la un vid legislativ care ar afecta personalul din sectorul bugetar. Surse ministeriale au precizat că ordonanţa a fost elaborată în urma consultărilor între Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor, avîndu-se în vedere reevaluarea indicatorilor macroeconomici prin rectificarea bugetului, acordul cu FMI şi ajustarea deficitului. Actul normativ prevede că actele normative privind salarizarea funcţionarilor publici, personalului contractual din unităţile sanitare publice, din sistemul sanitar veterinar, precum şi pentru personalul militar din instituţiile publice de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, inclusiv personalul civil din aceste instituţii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, judecătorii, procurorii şi alte categorii din sistemul justiţiei, controlorii financiari din Curtea de Conturi şi funcţiile didactice şi didactice auxiliare se aplică şi pentru perioada 1 mai - 31 decembrie 2009. Mai mult, la unităţile de învăţămînt din ţară, cadrele didactice au fost înştiinţate că fondurile de salarii au fost micşorate cu pînă la 25%. În urma ordonanţei cu numărul 34 cu privire la rectificarea bugetară, toate bugetele instituţiilor din învăţămînt s-au redus. Toţi directorii au primit bugete pentru salarii mai mici cu pînă la 25 de procente. Cel puţin o lună de zile, directorii vor trebui să se descurce cu aceşti bani pentru a plăti salariile, sau vor trebui să renunţe la o parte din personalul din învăţămînt.
Sindicatele reacţionează
Cu puţin timp înainte de şedinţa de Guvern de ieri, sindicatele care îi reprezintă pe bugetari au aflat informaţii cu privire la posibila adoptare a ordonanţei privind îngheţarea salariilor. Reacţiile sindicaliştilor nu au întîrziat să apară. „Ceea ce se întîmplă este foarte grav. Este cea mai drastică reducere a cheltuielilor de personal din perioada postdecembristă\" a declarat Simion Hăncescu, vicepreşedinte al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt (FSLI). Sindicaliştii din învăţămînt vor anunţa joi un calendar al protestelor, care pot ajunge pînă la boicotarea examenelor naţionale. Potrivit lui Petru Dandea, vicepreşedinte Cartel Alfa, îngheţarea salariilor bugetarilor pentru un an este fără precedent. Dandea a anunţat că va propune colegilor săi din sindicate „o suspendare radicală a oricărui dialog cu actuala guvernare”. \"Această acţiune va determina o reacţie vehementă din partea sindicatelor. Profesorii vor boicota examenele naţionale şi pregătesc greva generală\" a declarat, la rîndul său, Marius Nistor, preşedinte executiv al Federaţiei Spiru Haret. Preşedintele FSLI, Aurel Cornea, a declarat că măsura de îngheţare a salariilor tuturor bugetarilor pînă la sfîrşitul anului este încă o sfidare la adresa angajaţilor de la stat: \"Guvernul nu-şi respectă angajamentele luate, după încălcarea legii privind alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie, a legii de majorare a salariilor. Actualul Executiv dă dovadă de lipsă de profesionalism şi vom sancţiona această măsură printr-o serie de proteste\".
“Majorări salariale, în măsura în care Guvernul dispune de resurse financiare”
La finalul şedinţei de Guvern, premierul Emil Boc a declarat că Executivul va putea lua în discuţie majorarea salariilor în sistemul bugetar în măsura în care va dispune de resurse financiare, din economii rezultate inclusiv prin restructurarea agenţiilor guvernamentale. \"În măsura în care Guvernul va dispune de resursele financiare necesare, vom putea discuta şi de majorări salariale\", a spus Boc. El a declarat, totodată, că actul normativ, care afectează peste 1,5 milioane de bugetari, nu modifică salariile de bază şi pensiile şi nici nu implică disponibilizări.