Salariile mici din Europa de Est, date ca exemplu grecilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Salariile mici din Europa de Est, date ca exemplu grecilor

Externe 20 Februarie 2012 / 00:00 427 accesări

ÎN FAVOAREA UE Sute de persoane s-au strâns, ieri, în centrul Atenei, la apelul sindicatelor, împotriva noilor măsuri de austeritate. După o săptămână de la violentele manifestaţii care au însoţit adoptarea de către Parlament a memorandumului de acord negociat cu troica, sindicatul GSEE din sectorul privat şi sindicatul Adedy al funcţionarilor publici înţeleg să lupte împotriva austerităţii şi să protesteze faţă de cerinţele inacceptabile ale creditorilor. În ciuda protestelor, trei sferturi dintre greci (75,9%) se declară în favoarea perspectivei europene a ţării lor şi nu doresc ieşirea din Zona Euro, potrivit unui sondaj de opinie dat publicităţii ieri. Numai 19,6% dintre subiecţi s-au pronunţat pentru revenirea la drahmă, moneda naţională înainte de aderarea la euro, potrivit acestui studiu efectuat de Institutul elen Marc între 15 şi 17 februarie, pe un eşantion de 1.013 familii din întreaga ţară şi publicat în cotidianul „Ethnos”.

Majoritatea subiecţilor (48,4%) speră că Grecia va rămâne în Zona Euro dacă programul de asanare a economiei dictat de UE şi FMI reuşeşte, în timp ce 39,3% au o părere contrară. Două treimi (66,5%) doresc ca programul să reuşească, iar 60% estimează că în cazul în care programul nu ar fi fost votat duminica trecută în Parlament, Grecia ar fi riscat să intre în faliment. Totodată, 48% dintre subiecţi estimează că votul parlamentar în favoarea noului plan de ajutor pentru Grecia este just, iar 45,5% au o opinie contrară. Opt persoane din zece (81,8%) estimează că răspunderea pentru situaţia economică a ţării le revine guvernelor elene, iar 9,3% consideră că este vina pieţelor şi a speculatorilor.

PE BANII SĂRACILOR Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, şi-a exprimat compasiunea pentru poporul grec în legătură cu măsurile dure care i-au fost impuse, dar a atras atenţia asupra salariilor mici ale est-europenilor care, cu toate acestea, contribuie la salvarea Greciei. „Compătimesc cetăţenii greci”, afirmă ministrul, care a fost criticat dur la Atena după ce a afirmat că are îndoieli serioase cu privire la fundamentul organizării alegerilor legislative în aprilie în Grecia, ceea ce a fost intrepretată drept o tentativă de ingerinţă. „Pe de altă parte, ce ar trebui să mai spună oamenii din ţările din Europa de Est sau din ţările baltice, unde salariul minim este cu mult mai mic, dar care vor contribui, de asemenea, la salvarea Greciei?”, s-a întrebat oficialul german. În timp ce Grecia aşteaptă deblocarea unui nou împrumut care să o ajute să evite falimentul, mai multe declaraţii pesimiste sau critice ale oficialilor germani cu privire la situaţia ţării lor au emoţionat grecii şi au amplificat sentimentul acestora că li se impune o tutelă europeană. Oficialul german a mai precizat că miniştrii europeni de Finanţe se luptă de doi ani pentru a stabiliza moneda unică europeană şi în particular pentru a stabiliza Grecia.



12