Salariile „nesimţite” supravieţuiesc

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Bugetari de lux

Salariile „nesimţite” supravieţuiesc

Eveniment 17 Iunie 2011 / 00:00 974 accesări

În ciuda declaraţiilor preşedintelui Traian Băsescu, care înfiera salariile „nesimţite” din sectorul public şi susţinea că toate veniturile vor scădea şi că instituţiile statului vor fi reorganizate pentru a reduce cheltuielile bugetare, realitatea demonstrează că singurii care au avut de suferit în urma aplicării măsurilor de austeritate au fost bugetarii de rând, cei al căror salariu le asigura un trai decent. Deşi au trimis mii de cadre didactice, cadre sanitare şi funcţionari publici în mizerie, tăindu-le salariile cu aproximativ 40% (în unele cazuri), deşi au lăsat persoanele cu handicap fără asistenţi personali şi au redus drastic indemnizaţia de creştere a copilului, guvernanţii au păstrat la conducerea instituţiilor de stat zeci de directori şi directoraşi. Un astfel de caz este cel al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), unde sunt nici mai mult nici mai puţin de 18 directori, numai la nivel central. În ceea ce priveşte salariile plătite acestora, declaraţiile de avere din anul fiscal 2010 postate pe site-ul instituţiei sunt mai mult decât concludente, mai marii Companiei încasând lefuri de invidiat chiar şi pentru o companie profitabilă. Printre directorii cu salarii record se numără şi Silvia Ciobanovschi, potrivit declaraţiei de avere, în anul fiscal 2010 a încasat de la CNADNR un salariu în valoare de 125.588 de lei (aproximativ 10.465 de lei pe lună). Salariul acesteia este întrecut, însă, de cel al directorului din cadrul Direcţiei Tehnice, Calitate şi Protecţia Mediului, Petre Dumitru, care a primit 152.846 de lei, adică undeva în jurul a 12.737 de lei lunar.

580 DE LEI, SALARIUL UNUI PROFESOR DEBUTANT. Nici directorul general adjuns economic, Ionuţ Laurenţiu Maşala, nu a fost mai prejos, salariul pe care CNADNR i l-a plătit fiind de 110.176 lei, aproximativ 9.181 de lei lunar. Acestea sunt salariile a doar trei din cei 18 directori ai Companiei.

„SINGURUL EXEMPLU LA CARE MĂ POT GÂNDI ACUM ESTE CEL AL UNUI PROFESOR DEBUTANT, CARE PRIMEŞTE UN SALARIU DE 580 DE LEI. ÎN ROMÂNIA ANULUI 2011, BUGETARII DIN ANUMITE FUNCŢII NU SUNT CONSIDERAŢI BUGETARI ŞI NU LI SE APLICĂ ACELEAŞI REGULI”, A DECLARAT LIDERUL SINDICATULUI LIBER AL SALARIAŢILOR DIN ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR CONSTANŢA, PROF. IOANA PURCĂREA.

Probabil, pentru preşedintele Traian Băsescu şi miniştrii Cabinetului Boc, directorii instituţiilor de stat nu intră în categoria bugetarilor, sau, probabil, salariile acestora sunt considerate decente, spre deosebire de lefurile „nesimţite” ale unui cadru didactic, care după 9 de ani de activitate şi studii superioare de lungă durată, primeşte „colosala” sumă de 900 de lei.



12