Salariile românilor înainte de Paşte? Putere de cumpărare pe măsura inflaţiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ce spun guvernanţii

Salariile românilor înainte de Paşte? Putere de cumpărare pe măsura inflaţiei

Social 03 Aprilie 2018 / 16:21 662 accesări

Aşa cum v-aţi obişnuit deja, pe orice subiect important şi care ne ţine atenţia trează, guvernanţii trebuie să se certe. Nici subiectul salariilor nu a făcut notă discordantă, aici polemizând preşedintele statului, Iohannis, şi preşedintele Senatului, Tăriceanu.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a comentat, marţi, declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis privind situaţia economică, explicând că, dacă acesta vrea să se informeze, să discute cu membrii Guvernului. Tăriceanu spune că majorarea salariilor şi pensiilor a dus la creşterea puterii de cumpărare a românilor, în ciuda faptului că inflaţia este la un nivel mai ridicat. „Cred că dacă preşedintele doreşte să se informeze şi să aibă o discuţie cu membrii Cabinetului, cu primul-ministru, sigur că acest lucru poate fi considerat ceva foarte util. (...) Nu vreau să fac polemică cu preşedintele. De principiu, în condiţiile majorării consistente a salariilor şi pensiilor în România în anul 2017 şi 2018, puterea de cumpărare a românilor, şi acest lucru se vede în statistici, a crescut, în pofida faptului că există în momentul de faţă un nivel de inflaţie mai ridicat, dar acest nivel de inflaţie urmează să se domolească, liniştească în a doua parte a anului. Pe ansamblu, va fi un nivel de inflaţie care nu are nici pe departe cum să erodeze puterea de cumpărare. Deci majorările consistente de salarii şi pensii sunt cu mult peste nivelul de inflaţie", a spus Călin Popescu Tăriceanu, citat de news.ro.

Preşedintele Klaus Iohannis a atenţionat Guvernul, în întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, asupra faptului că, după primele trei luni de aplicare, efectele noii legislaţii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice arată că legea se află în contradicţie cu principiile egalităţii şi predictibilităţii de la care a emanat, în condiţiile în care s-a intervenit cu excepţii punctuale pentru diferite categorii de personal, ceea ce anulează inclusiv caracterul unitar al intenţiei legislative.

Şeful statului a precizat că ”suprapunerea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice cu modificarea Codului Fiscal prin OUG 79/2017 a condus la diminuări salariale pentru unele categorii de personal, atât la nivel central, cât şi local, consecinţe negative pe care Guvernul nu le-a prevăzut”. ”Deşi au fost promise majorări de 25% ale salariilor începând cu 1 ianuarie 2018, aceste creşteri au fost de fapt anulate prin artificiul fiscal al mutării contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor. Remedierea acestor deficienţe a impus adoptarea de către Guvern a unor ordonanţe care au adus modificări Legii 153, cum ar fi OUG 62/2017 şi OUG 91/2017. Prin excepţiile intervenite de la regulile aplicării etapizate, în contradicţie cu principiul sustenabilităţii enunţat de Legea 153, cadrul salarial actual se îndepărtează de exigenţele remunerării muncii prestate şi ajunge să valorifice mai degrabă apartenenţa personalului la o instituţie sau alta”, se subliniază în comunicat.



12